Kim: Pyonyang kasutab tuumarelva vaid suveräänsuse ohtu sattumisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: KCNA/AFP

Pyongyang kasutab oma tuumarelvi vaid juhul, kui teine tuumariik ohustab Põhja-Korea suveräänsust, lausus riigi kõrgeim juht Kim Jong-un võimupartei kongressil.

"Vastutustundliku tuumariigina ei kasuta meie vabariik tuumarelva, välja arvatud siis, kui selle suveräänsust asub piirama mis tahes agressiivne ja tuumarelvadega välisriik," tsiteeris Kimi riigimeedia pühapäeval.

Pyongyang "täidab truult" enda kohustusi tuumarelvade leviku tõkestamise valdkonnas ning kavatseb edendada tuumarelvade kaotamist maailmast, tõotas Kim.

Põhja-Korea astus 2003. aastal välja ülemaailmsest tuumarelvade leviku tõkestamise lepingust (NPT). Põhja-Korea on esimene leppe allkirjastanud riik, mis sellest loobus.

Riik tegi esimese tuumakatsetuse 2006. aastal ning selle juhid tõotasid tollal, et "ei kasuta tuumarelvi iialgi esimesena". Hiljem on Pyongyang teinud korduvalt ähvardusi sooritada ennetav tuumalöök Lõuna-Koreale ja USA-le.

Riik on viimastel aastatel keskendunud taktikaliste tuumarelvade arendamisele. Muu hulgas katsetatakse ka allveelaevalt tulistatavat mandritevahelist raketti.

Põhja-Korea tuumarelvade poliitika pole kunagi olnud selge ning ka sel korral jättis Kim täpsustamata, mida ta "piiramise" all silmas pidas.

Kim kutsus üles pidama kõnelusi Lõuna-Koreaga, et vähendada vääritimõistmisi ja pooltevahelist umbusku, ning ärgitas Ühendriike hoidma eemale Põhja- ja Lõuna-Korea vahelistest asjadest.

Põhja-Korea peaks taotlema paremaid suhteid sõbralike riikidega, "kuigi minevikus on nad olnud vaenulikud", lisas ta.

Käimasoleva kongressi päevakavas on valitseva Töölispartei keskkomitee ja auditikomitee töö läbivaatamine, erakonna reeglite muutmine, Kimi valimine erakonna tippu ning erakonna uue juhtkonna valimised, teatas Põhja-Korea meedia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles