Mehhiko narkoparun koliti ümber Ameerika piiri lähedale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joaquín «El Chapo» Guzmán.
Joaquín «El Chapo» Guzmán. Foto: Reuters/ScanPix

Mehhiko kurikuulus narkokaubitseja Joaquín «El Chapo («Jupats»)» Guzmán – kes on varem kaks korda vanglast põgenenud – viidi elama riigi põhjaosas Ameerika Ühendriikide piiri lähedal asuvasse türmi.

Sinaloa kartelli ninamehest Guzmáni hoiti varem Mexico City lähedases maksimaalse turvatasemega Altiplano vanglas, kust ta eelmise aasta suvel tunneli kaudu teist korda põgenes. Tänavu jaanuaris uuesti tabatud mehe nüüdne koduvangla on Ciudad Juárezi linnas paiknev Cefereso, mis asub kohe teisel pool piiri Ameerika Ühendriikide Texase osariigist ja El Paso linnast.

Anonüümsuse tingimustel kõnelenud Mehhiko vanglaametnik ei teatanud üleviimise põhjust, kuid väidetavalt seisab selle taga turvatingimuste kõvendamine Altiplanos. Veel pole alust oletada, et samm oleks märk «Jupatsi» üleandmisest Ühendriikidele. Mehhiklase advokaadid on selle vastu tõstnud mitu kaebust ning riigi kohtuvõimude sõnul võib protseduuri menetlemiseks kuluda terve aasta.

Ehkki märtsis tuli Guzmáni advokaatidelt pöördeline teade: nende klient soovivat nüüd ise minna Ühendriikidesse, sest Mehhiko vangivalvurid ei lase tal magada. Elu pärast uuesti kinnivõtmist olevat talumatu – veendumaks, et Guzmán pole uuesti põgenenud, äratavat vangivalvurit ta öösiti iga paari tunni tagant üles. Lisaks kannatavat mehhiklane kõrge vererõhu all. 

Mehhiko turvaanalüütik Alejandro Hope lausus, et tõenäoliselt võisid ametnikud karta ka uut põgenemiskatset. «Mida kauem Guzmán püsib ühesainsas vanglas, ühesainsas kongis, seda rohkem on võimalusi, et ta loob endale põgenemiseks vajalikud tingimused,» ütles Hope. «Nii et see võib olla tahtlik üritus rikkuda selliseid plaane,» rääkis mehhiklane.

Tema sõnul oli Ciudad Juárez uue sihtkohana siiski mõneti veider valik – kuivõrd «Jupatsil» on sealkandis palju omainimesi. «Aga ilmselt polnud teised alternatiivid paremad, mis iganes nende eesmärk,» analüüsis Hope Mehhiko käitumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles