Miljonid brittide abiraha võis jõuda terroristide kätte (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia terroriühenduse Al-Shabaab võitlejad.
Somaalia terroriühenduse Al-Shabaab võitlejad. Foto: AP/Scanpix

Miljonite naelte eest Süüriasse saadetud Suurbritannia humanitaarabi langes väidetavalt islamiäärmuslaste valdusesse.

Raha liikus Süüriasse Rahvusvahelise Arengu Osakonna kaudu, mis tunnistas pühapäeval: suure tõenäosusega läks osa abirahadest mujale kui mõeldud, sealhulgas terrorismi toetamiseks.

Osakonna kaudu on alates Süüria konflikti puhkemisest viis aastat tagasi liikunud riiki kokku ligi 510 miljonit naela (umbes 645 miljonit eurot). Ametlike hinnangute järgi võis sellest sattuda terroristide kätte vähem kui üks protsent, mis oleks suuruselt  ligi 5 miljonit naela (6,3 miljonit eurot).

«Segases konfliktipiirkonnas toimuva niivõrd suure programmi puhul on vältimatult kõrge pettuse- ja korruptsioonirisk,» leidis Osakond oma analüüsis. Nüüdne juhus pole esimene kord, kui amet on tunnistanud raha saabumist selleks mitte mõeldud adressaatideni. 2013. selgus et, pea poole miljoni naela eest abi ja varustust on jõudnud Somaalia äärmusorganisatsioonile al-Shabaab.

Tõenäoliselt tugevdab uudis survet peaminister David Cameronile, et too vaataks üle oma kava, mille järgi läheb 0,7 protsenti Suurbritannia majanduse kogutoodangust välisabiks. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles