Kreeka parlament võttis vastuolulised kärpemeetmed vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka politseinikke loobiti kivide ja süütepudelitega, korrakaitsjad vastasid pisargaasiga.
Kreeka politseinikke loobiti kivide ja süütepudelitega, korrakaitsjad vastasid pisargaasiga. Foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

Kreeka parlament võttis hilisõhtusel hääletusel vastuolulise pensioni- ja maksureformide paketi vastu, teatasid võimuesindajad.

Muu hulgas kärbitakse pensione ja tõstetakse erinevaid makse. Kreeka valitsuse hinnangul oli otsus vajalik hoidmaks ära kogu süsteemi kokkuvarisemist.  

Seaduse poolt hääletas 300-kohalises parlamendis 153 seadusandjat. Suurim opositsioonierakond Uus Demokraatia hääletas ootuspäraselt üksmeelselt kokkuhoiumeetmete vastu.

Kreeka parlamendis hääletati palju vastuseisu tekitanud reformipaketi üle ajal, mil riigis on kuulutatud välja üldstreik.

Eurotsooni rahandusministrid kohtuvad esmaspäeval lootuses jõuda kokkuleppele Kreeka kolmanda abipaketi elluviimise esimeses hindamises. Kõnelused Kreeka reformide hindamise üle on veninud alates eelmise aasta lõpust.

Ateena loodab kohtumiselt kokkulepet, mis võimaldaks riigil saada järgmise laenumakse. See omakorda võimaldaks riigil teha suvel Euroopa Keskpangale kaks laenu tagasimakset.

Kreeka rahandusminister Efkleidis Tsakalotos kutsus laupäeval eurotsooni toetama tema majandusreformide paketti ja hoiatas tulevale nädalale kavandatud kõneluste nurjumise korral "läbikukkunud riigi" stsenaariumi tagajärgede eest. Paketiga kärbitakse kulusid 5,4 miljardi euro võrra ning Tsakalotos ärgitas oma euroala kolleege mitte arvestama osade kreeditoride nõudmisega kärpida kulusid veel 3,6 miljardi euro võrra.

Samal ajal kestab riigis mitmete ametiühingute üldstreik ja toimuvad meeleavaldused, milles osaleb kümneid tuhandeid inimesi ning mis on halvanud ühistranspordi üle terve riigi. Kreeka politsei kasutas õhtul pealinnas Ateenas vägivaldseks muutunud protestijate ohjeldamiseks pisaragaasi.  Kreeka televisioon vahendas kaadreid maskides noortekampadest, kes loopisid politseinike süütepudelite ja kividega. Suurmeeleavaldused toimusid ka Thessaloniki linnas.

Ateena ja EL-i ning IMF-i kõnelustel takistab edasiliikumist nõudmine, et Kreeka võtaks endale täiendavad reformikohustused juhul, kui ta ei suuda 2018. aastaks viia kulutused kokkulepitud tasemele. Eurotsoon ja  Kreeka sõlmisid mullu suvel 86 miljardi euro suuruse kolmanda abipaketi. IMF ei ole veel paketiga ühinenud, sest nõuab Kreekale mingil kujul võlaleevendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles