Põhja-Korea parteikongress kiitis heaks tuumaarsenali tõhustamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea valitseva Töölispartei kongressil kiideti pühapäeval ametlikult heaks riigi tuumaarsenali edasine tõhustamine.
Põhja-Korea valitseva Töölispartei kongressil kiideti pühapäeval ametlikult heaks riigi tuumaarsenali edasine tõhustamine. Foto: Uncredited/AP

 Põhja-Korea valitseva Töölispartei kongressil kiideti pühapäeval ametlikult heaks riigi tuumaarsenali edasine tõhustamine, teatas esmaspäeval riiklik meedia.

"Kongress andis heakskiidu enesekaitseks mõeldud tuumajõudude tõhustamise kvaliteedi ja ka kvantiteedi osas," edastas uudisteagentuur KCNA.

Agentuuri andmetel kinnitas kongress edasise arengusuuna, mille keskseks eesmärgiks on tuumarelvade ja majanduse üheaegne arendamine. Kongress toetas samas põhimõtet, et tuumarelvi kasutatakse vaid siis, kui teine tuumariik ähvardab Põhja-Korea suveräänsust.

"Vastutustundliku tuumariigina ei kasuta meie vabariik tuumarelva, välja arvatud siis, kui selle suveräänsust asub piirama mis tahes agressiivne ja tuumarelvadega välisriik," tsiteeris riigimeedia pühapäeval Kim Jong-uni. Pyongyang "täidab truult" enda kohustusi tuumarelvade leviku tõkestamise valdkonnas ning kavatseb edendada tuumarelvade kaotamist maailmast, tõotas Kim.

Põhja-Koreas algas reedel Töölispartei kongress, millelt oodatakse riigijuht Kim Jong-Uni võimu kinnistamist. Pealinnas Pyongyangis peetavalt kongressilt, mille päevakord ja kestvus on teadmata, oodatakse Kimi seisundi tsementeerimist Põhja- Korea kõrgeima juhina pärast võimuletulekut 2011. aasta detsembris.

Põhja-Korea meedia ülistas võimupartei kongressi eel korduvalt riigijuht Kim Jong-uni "21. sajandi Suure päikesena". Võimupartei häälekandja Rodong Sinmun kirjutas, et kongress on "püha" üritus, mis talletab Kimi saavutused taristuprojektidest allveelaevalt tulistatavate ballistiliste rakettide võimekuse väljaarendamiseni.

Need võidud saavutati ajalehe teatel rahvusliku võitluse tulemusena Põhja-Korea tuumaprogrammile kehtestatud ÜRO sanktsioonide, USA-Lõuna-Korea sõjaväeõppuste ja rahvusvahelise kriitika vastu riigi inimõigusolukorra suhtes.

Rodong vahendas riigi tuumaarsenali "kalliks mõõgaks" nimetades, et tuumarelvad on "kogu õnne aare, mis on lähikümnenditel paljude asjade tagatiseks".

Riik tegi esimese tuumakatsetuse 2006. aastal ning selle juhid tõotasid tollal, et "ei kasuta tuumarelvi iialgi esimesena". Hiljem on Pyongyang teinud korduvalt ähvardusi sooritada ennetav tuumalöök Lõuna-Koreale ja USA-le.

USA uurimiskeskus hoiatas reedel satelliitfotodele tuginedes, et Põhja-Korea valmistub ilmselt uueks tuumakatsetuseks. Asjatundjate hinnangul võib riik korraldada tuumakatsetuse just parteikongressi ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles