Põhja-Koreas peeti kinni BBC korrespondent

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Põhja-Korea võimud pidasid kinni BBC korrespondendi Rupert Wingfield-Hayesi, keda ootab ajakirjandustöö tõttu riigist väljasaatmine, teatas Briti rahvusringhääling täna hommikul.

Reedel algas Põhja-Koreas valitseva Töölispartei esimene kongress viimase 36 aasta jooksul. Võimud on kutsunud üritust kajastama ka 130 välisajakirjanikku. Ametnikud on korraldanud ajakirjanikele Pyongyangis ja selle ümbruses ekskursiooni kaablivabrikus, riigi rajaja Kim Il-sungi sünnikohas ning sünnitushaiglas.

Wingfield-Hayes peeti reedel Pyongyangi lennujaamas riigist lahkumisel kinni koos veel kahe BBC töötajaga, teatas BBC oma veebilehel.

Teda kuulati seejärel üksinda kaheksa tundi üle, lisas Briti rahvusringhääling. Ilmselt põhjustas võimude sekkumise ajakirjaniku uudislugu, milles ta seadis kahtluse alla Pyongyangis külastatud haiglas nähtu ehtsuse.

«Siinne julgeolekubüroo viis ta hotelli ja kuulas ta üle. Seejärel sunniti ta allkirjastama avaldust ja lasti siis laupäeva hommikul vabadusse,» lausus teine kongressi kajastav BBC ajakirjanik John Sudworth.

Põhja-Korea ametnikud tegid ülekuulamise ajal Wingfield-Hayesile karmilt selgeks, et nad peavad tema uudisloo sisu väga tõsiseks asjaks, lausus Sudworth.

«Meeskond on praeguseks viidud lennujaama. Nad olid ilmselgelt sügavalt vapustatud,» lausus ta, lisades, et Wingfield-Hayesile avaldati tugevalt survet. 

Sudworthi sõnul üritas BBC oma kolme töötaja turvalisust silmas pidades Wingfield-Hayesi kinnipidamist ja riigist väljasaatmise korraldust mitte avalikustada. Tema kaastöötajad keeldusid reedel vahistamise järel riigist lahkumast.

BBC ajakirjaniku kinnipidamine sai avalikuks Hiina ametliku uudisteagentuur Xinhua kaudu.

Xinhua, millel on Pyongyangis büroo, teatas, et Põhja-Korea riiklik rahukomitee pidas esmaspäeval pressikonverentsi, millel teatas, et Wingfield-Hayes saadeti riigist välja «Korea Rahvademokraatliku Vabariigi (Põhja-Korea) süsteemi ründamise ja erapooliku ajakirjandustöö tõttu.»

Kolmeliikmeline BBC meeskond viibis Põhja-Koreas Töölispartei kongressi eel, saates uurimisreisil viibivat kolme Nobeli preemia laureaati.

Põhja-Koreasse konkreetseid sündmusi kajastama kutsutud ajakirjanikele kehtivad väga ranged liikumis- ja ligipääsupiirangud.

Paljud ajakirjanikud on kommunistliku riigi külastamise järel avastanud end mustast nimekirjast, sest Pyongyangi võimud on pidanud nende varasemat ajakirjandustööd ebatäpseks või lugupidamatuks, ent ajakirjaniku kinnipidamine ja riigist väljasaatmine ajal, mil ta viibib veel stalinistlikus riigis, on äärmiselt haruldane.

Sudworthi sõnul on Wingfield-Hayesi Põhja-Koreast väljasaatmine pannud veel riigis viibivad ajakirjanikud muretsema. «Idee sellest, et kellelgi takistatakse riigist lahkuda ja talle avaldatakse sellist survet lihtsalt seetõttu, et Põhja-Korea võimud ei ole nõus tema ajakirjandustöö sisuga...on mitte ainult minu, tema kolleegi, vaid ka teiste siin viibivate ajakirjanike jaoks, tõsist muret tekitav.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles