Hiina riigimeedia: Põhja-Korea tuumadoktriin ei ole muutunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Hiina riigimeedia pisendas esmaspäeval Põhja-Korea liidri Kim Jong-un`i lubadust mitte kasutada tuumarelvi muidu, kui riigi suveräänsuse ohtusattumise korral, öeldes, et tema tuumaambitsioonid on jätkuvalt ohtlikud.

Peking on Pyonyangi peamine diplomaatiline kaitsja, suurim kaubanduspartner ja tähtsaim välisabi allikas, ent kahe riigi suhted on muutunud Põhja-Korea tuumaambitsioonide tõttu üha pingelisemaks. Alates 2011. aasta detsembrist Põhja-Koread valitsev Kim Jong-un ei ole veel naaberriiki külastanud.

Põhja-Korea valitseva Töölispartei viimase 36 aasta esimesel kongressil kiideti nädalavahetusel heaks Kimi poliitika riigi tuumaarsenali laiendamisest. Kim ütles kongressil peetud kõnes, et ei kasuta tuumarelva esimesena ja teeb seda vaid teise tuumariigi rünnaku alla sattumise korral.

Samuti lubas ta, et Põhja-Korea kavatseb töötada ülemaailmse tuumadesarmeerimise nimel.

Rahvusvaheline kogukond ja ÜRO on pikka aega nõudnud Põhja-Korealt tuuma- ja raketiprogrammidest loobumist.

Kimi deklaratsioon «tehti vaatepunktist, mille kohaselt on Põhja-Korea nüüd tuumariik,» kirjutas ajaleht Global Times.

Lehe hinnangul ei ole Pyongyangi «suhtumine muutunud ning ühtlasi pole lahendatud riigi peamist vastasseisu põhjust maailmaga».

«Suurriigid ei muuda oma hoiakut ja ei hakka tunnustama Põhja-Koread tuumariigina,» lisas leht. «Seni, kuni Põhja-Korea keeldub tuumarelvadest loobumast, on suhete normaliseerimine välismaailmaga ülimalt ebatõenäoline,» kirjutas Hiina võimuparteiga seostatav leht.

Hiina välisministeerium teatas, et Pekingi positsioon tuumaküsimuses püsib nädalavahetuse sündmuste järel «muutumatuna».

«Me oleme seisukohal, et kõik osapooled peaksid kõiki ÜRO asjassepuutuvaid resolutsioone täitma,» ütles Hiina välisametkonna pressiesindaja Lu Kang pressibriifingul ajakirjanikele.

Reedel alanud Töölispartei kongressile Hiina esindajaid ei kutsutud. Eelmisel, 1980. aastal toimunud kongressil, esindas Hiinat toonane vormiline riigipea Li Xiannian.

Peking ei ole soovinud Põhja-Korea korralekutsumiseks karme abinõusid rakendada, kartes, et võimalik kriis tooks kaasa põgeniketulva Hiina suunas. Samuti kardab Peking Koreade võimaliku ühinemise korral USA vägede paigutamist Hiina piiri lähistele.

Põhja-Korea tuumaprogramm on olnud oluline faktor, mis tõukab tagant USA ja Lõuna-Korea «sõjaliste ettevalmistuste täiustamist rünnakuteks Pyongyangi vastu», kirjutas Global Times.

«Kaasaegse rahvusvahelise poliitika pöörane loogika on muutunud mänguks selle üle, kes pilgutab esimesena,» lisas leht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles