Kiiev panustab okupeeritud alade tagasisaamisel diplomaatiale (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petro Porošenko.
Petro Porošenko. Foto: AFP/SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko sõnas, et Ukraina panustab mässulise kontrollitud alade tagasisaamisele diplomaatiliste vahenditega.

«Kõrgeima ülemjuhatajana pean ma pidama silmas tervet mõjurite kogumit: sõjalisi, rahvusvahelisi, majanduslikke ja teisi. Seepärast panustame okupeeritud alade Ukraina võimu alla tagasisaamise poliitilis-diplomaatilisele viisile,» ütles Porošenko.

Ta märkis, et Ukrainal läheb julgeoleku- ja kaitsekuludeks pea viiendik eelarvest.

«Me täidame Minski leppeid, kuid meie sõduritel on käsk avada vajadusel vastutuli. Ühesõnaga astuvad vaenlasele vastu,» ütles Porošenko.

Ukraina diplomaadid teevad ülimaid jõupingutusi USA, Euroopa Liidu ja teiste maade Venemaa-vastaste sanktsioonide pikendamiseks, lisas ta.

«Aeg-ajalt kostab mõnest Euroopa riigist juttu sanktsioonide ebatõhususest. Mis siis ikka, kui kellelegi tunduvad need ebatõhusad, siis ei tule neist mitte loobuda või neid pehmendada, vaid vastupidi, karmistada ja pikendada.»

Porošenko sõnul vajatakse enne ükskõik millist poliitilist lahendust edu julgeolekuküsimuses. Tema sõnul on muu hulgas jutt relvarahu kehtestamisest, Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) ligipääsust Kiievile allumatutele aladele ja Ukraina kontrolli taastamisest piiri üle.

«Alles seejärel saab rääkida kohalike omavalitsuste valimiste korraldamisest täielikus vastavuses Ukraina seadustele ja OSCE nõuetele.»

Porošenko rõhutas taaskord, et Ukraina tegutseb selles olukorras õigesti ja Minski lepetel ei ole alternatiivi.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles