Liibüa uus valitsus rajas presidendi kaardiväe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa ühendvalitsuse peaminister Fayez Seraj.
Liibüa ühendvalitsuse peaminister Fayez Seraj. Foto: Reuters/ScanPix

Liibüa uus rahvusliku ühtsuse valitsus teatas täna presidendi kaardiväe loomisest, mis hakkab kaitsma valitsusasutusi, piiripunkte ja tähtsaid isikuid.

Tegemist on uue valitsuse esimese sammuga kaoses riigi relvajõudude ümberkorraldamisel. Presidendi kaardivägi hakkab baseeruma Tripolis, kuid sellesse kaasatakse ka Liibüa eri piirkondadest valitavad politsei ja armee esindajad.

«Presidendi kaardivägi hakkab tagama presidendipalee, avalike hoonete, valitsusliikmete ja väliskülaliste julgeolekut,» teatas valitsus.

Loodava väeüksuse suurust ei avaldatud, kuid selle ülesannete hulka kuulub ka maa-, mere-  ja õhupiiri, veevarustuse ja elektrijaamade kaitse.

Liibüas on valitsenud kaos alates diktaator Muammar Gaddafi kukutamisest 2011. aasta sügisel, mil kümned režiimi vastu võidelnud relvarühmitused säilitasid oma relvad.

Alates 2014. aastast on Liibüal kaks parlamenti ja kaks valitsust, ent mõne kuu eest ÜRO vahendusel ja lääneriikide toel moodustatud ühtsusvalitsus on viimasel ajal suutnud end pealinnas Tripolis kehtestada ja asunud võimu teostama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles