Põhja-Korea otsib lepitust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea ja Lõuna-Korea sõdur demilitariseeritud tsoonis asuvas Panmunjomi asulas.
Põhja-Korea ja Lõuna-Korea sõdur demilitariseeritud tsoonis asuvas Panmunjomi asulas. Foto: SCANPIX

Korea RDV tegi täna taas avalduse, milles kinnitas Pyongyangi valmisolekut pidada Lõuna-Koreaga pingete vähendamiseks läbirääkimisi.

«Lõuna-Korea võimud peaksid loobuma kõikidest mõttetutest eelaimdustest, avama oma südamed ning vastama positiivselt Põhja-Korea ettepanekutele ja meetmetele,» teatas stalinistliku riigi taasühinemise komitee BBC vahendusel.

Avalduses kinnitas komitee Põhja-Korea nimel valmisolekut alustada tingimusteta läbirääkimisi, mis peaksid toimuma hiljemalt veebruari alguses. Ka kinnitati teates, et Põhja-Korea on valmis alustama kõnelusi riigis asuva Kaesongi tööstuspargi üle.

Kaesongi linnas asuv tööstuspark on kahe Korea vahelise koostöö sümbol. Lõuna-Korea rahastatud tööstuspargi ligi sajas ettevõtetes töötas enne pingete lahvatamist ka hulgaliselt lõunakorealasi, kuid stalinistlik riik otsustas nad riigist välja saata.

Kaesongi tööstuspark on ka Põhja-Korea üks olulisemaid sissetulekuallikaid, mille kadumine tooks Põhja-Koreale kaasa mitmeid majanduslikke ja sotsiaalseid probleeme, sest kompleksi kuulub üle saja ettevõtte, kus töötab kümneid tuhandeid põhjakorealasi.

Kutse läbirääkimistele tegi Pyongyang ka selle nädala alguses, kuid Soul lükkas selle tagasi, nimetades seda propagandistlikuks. Lõuna-Korea ühinemisministeeriumi esindaja kinnitas uudisteagentuurile AP, et ametlikku avaldust pole nendeni jõudnud, kuid Soul on valmis seda kaaluma.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles