Hiina: USA merepatrullid sunnivad tugevdama kaitsevõimet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjalaev William P. Lawrence
USA sõjalaev William P. Lawrence Foto: AFP/SCANPIX

Hiina teatas täna, et USA mereväe patrullid Lõuna-Hiina merel sunnivad teda tugevdama tehissaarte kaitsevõimet.

Hiina kaitseministeerium teatas avalduses, et paigutas kaks mereväe hävitajat, ühe eelhoiatuslennuki ja kolm sõjalaeva jälitama ja hoiatama teisipäeval Fiery Crossi rahust vähem kui 12 meremiili kauguselt möödunud USA raketiristlejat USS William P. Lawrence`it.

«Ühendriikide sõjalaevade ja -lennukite provokatiivsed sammud paljastavad USA skeemid lõigata piirkonnas kaost tekitades kasu ja annavad taas tunnistust Hiina kaitserajatiste ehitamise õigsusest ja täielikult vajadusest asjassepuutuvatel saartel,» seisis Hiina kaitseametkonna avalduses.

Hiina jätkab kaitseministeeriumi teatel vastavalt vajadusele mere- ja õhupatrulle ja hoogustab sõjaliste võimekuste kasvatamist kõigis väeliikides. «Me kavatseme kaitsta resoluutselt oma suveräänsust ja julgeolekut ning rahu ja stabiilsust Lõuna-Hiina merel,» kirjutati teates.

USA kaitseministeerium teatas Fierry Crossi rahust möödumise järel, et see operatsioon vaidlustas Hiina, Taiwani ja Vietnami katsed piirata navigeerimisvabadust aladel, mida nad endale nõudlevad.

«Kuna Filipiinide nõuded seoses Lõuna-Hiina merega ei ole suunatud Ühendriikide ja teiste meresõiduvabaduse ja rahvusvahelise mereõiguse konventsiooniga tagatud õiguste piiramisele, ei vaidlustatud neid,» sõnas pressiesindaja Bill Urban.

Fiery Crossi rahu asub vaidlusaluses Spratly (Nansha) saarestikus, mida Hiina peab endale kuuluvaks.

Fiery Crossi rahu asub umbes 1000 kilomeetri kaugusel Hiina Hainani saarest. Peking on ehitanud rahule 3000 meetri pikkuse maandumisraja.

Tegu oli Washingtoni viimaste kuude kolmanda navigeerimisvabaduse operatsiooniga pärast seda, kui Hiina rajas vaidlusalusesse piirkonda mitu tehissaart.

Ühendriikide hinnangul ei laiene tehissaartele rahvusvahelise õiguse järgi 12 meremiili laiune territoriaalvete ala.

USA tunnustab riikide õigust saata sõjalaevu teiste riigi territoriaalvetesse tingimustel, et nad ei teosta sõjalist või luurealast tegevust. Seda tuntakse «territoriaalvetest rahumeelse läbisõidu» klauslina.

Hiina vaidlustab rahvusvahelise õiguse sellist tõlgendust, väites, et teiste riikide sõjalaevad ei tohi seilata riigi vetesse ilma Pekingi selgesõnalise loata.

USA kaitseminister Ashton Carter on korduvalt öelnud, et USA lendab, seilab ja tegutseb kõikjal, kus rahvusvaheline õigus lubab, seal hulgas ka Lõuna-Hiina merel.

Aprillis teatas Carter, et USA ja Filipiinid alustavad Lõuna-Hiina merel ühiseid merepatrulle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles