Amnesty: Nigeeria militaarvanglas on ülerahvastatuse tõttu surmajuhtumeid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangla Nigeerias
Vangla Nigeerias Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International teatel on Nigeerias Maiduguris asuvas Giwa sõjaväevanglas, kus hoitakse terrorismis kahtlustatavaid, ülerahvastatuse tõttu surnud kinnipeetavaid, sealhulgas ka lapsi.

Amnesty andmetel on sellel aastal nimetatud vanglas, kus on kokku 1200 vangi, kaotanud elu 150 inimest, kelle seas on ka lapsi ja imikuid, edastab AFP.

Inimõigusorganisatsioon nõuab selle vangla otsekohest sulgemist, kuna tingimused on seal nii täiskasvanutele kui lastele ebainimlikud.

Maiduguris asuvas Giwa sõjaväevanglas hoitakse isikuid ja nende pereliikmeid, keda kahtlustatakse seotuses islamistliku äärmusrühmitusega Boko Haram.

Amnesty raporti kohaselt on nimetatud vanglas surnute seas vähemalt 12 last, kellest enamik suri alla viieaastasena. Noorim selles vanglas elu kaotanu oli noorem kui viiekuune.

Ühes kongis võib olla kuni 250 inimest, mille tõttu haigused levivad seal kiiresti inimeselt inimesele, lisaks kannavatavad vangid vee- ja toidupuuduse, viletsa hügieeni ja vähese puhta õhu tõttu.

Giwast vabastatute sõnul tohivad lapsed olla vangistatud emade juures, kuid tingimused on nii lastele kui naistele väga karmid. Magada saab vaid ühes asendis olles ja paljudele ei jätku põrandal isegi magamispinda.

Giwa vangla tingimused on ka varem jõudnud Amnesty International raportisse ja rahvusvahelisse meediasse.

Nigeeria valitsuse teatel on vangla olusid parandatud, kuid Boko Harami vastases võitluses on veelgi terrorismis kahtlustatavaid kinni peetud, mille tõttu aegajalt tuleb ülerahvastatust ette.

Nigeeria valitsus ei ole eitanud, et vanglas on ka lapsi ja seda põhjendatakse asjaoluga, et lapsel on oma ema juures kõige parem ja turvalisem olla.

Veebruaris pääses Giwast terrorismisüüdistustest vabastatud 275 vangi, kelle seas oli ka 50 last.

Amnesty Internationali andmetel ei saanud ükski kinnipeetutest oma vangistuse ajal juriidilist abi ega jõudnud ka kohtu ette. See aga on nii inimõiguste rikkumine kui ka vastuolus Nigeeria põhiseaduse ja rahvusvaheliste õigustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles