15-aastane noormees avastas uue maiade linna (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Kanadast, Quebeci provintsi Saint-Jean-de-Matha linnakesest pärit 15-aastane noormees William Gadoury avastas suuruselt neljanda maiade linna, vahendab BBC.

William tegi avastuse võrreldes maiade tähekaarte satellidifotodega. Seni tundmatu linn asub Mehhiko-Belize piiril olevas džunglis ja kannab noormehe pandud nime K'ÀAK 'CHI' (Tulesuu).

Gadoury on olnud maiadest huvitatud alates 2012. aastast, mil maiade kalendri kohaselt pidi saabuma ajastu lõpp.

Noormehe hobi kujunes pikapeale tõsiseks uurimistööks. Nimelt teoretiseeris ta, et maiade linnade asukohad võivad kattuda tähtkujude asukohtadega maiade tähekaartidel. Ta võrdles 22 Madridi koodeksist pärinevat tähekaarti Google Earthi piltidega Yucatani poolsaarest ja avastas, et kõik 117 leitud maiade linna vastasid tõepoolest tähekaartidele, kusjuures eredamad tähed esindasid suuremaid linnu.

Kui William asetas kaardile kahekümne kolmanda tähtkuju kaardi, leidis ta vastuolu – kolm tähte, kuid ainult kaks muistset linna. Kolmandale tähele vastas piirkond, mis asus Mehhiko-Belize piiril tihedas džunglis.

Õnneks oli noormehel tänu teadusolümpiaadi võidule sidemeid Kanada Kosmoseagentuuriga, kes jagasid lahkelt Williamiga RADARSAT-2 satelliidi jäädvustusi. Lisaks sellele otsis ta ka internetist 2005. aasta metsapõlengu ajal tehtud pilte, lootuses, et nendelt on ala paremini näha.

Varustatuna vajalike andmetega, pöördus noormees kaugseire eksperdi doktor Armand LaRocque`i poole, kellega koostöös tehti pöörane avastus – LaRocque tõestas, et William oli tõepoolest leidnud suure linna 30 hoone ja 86 meetri kõrguse püramiidiga.

Williami avastus on vastu võetud laialdase kiitusega, Kanada Kosmoseagentuur autasustas noormeest ka medaliga.

Edaspidi plaanib Gadoury oma leidu esitleda 2017. aasta rahvusvahelisel teaduskonverentsil Brasiilias ja loodab, et ka arheoloogid külastavad 118. maiade linna peagi.

Vastates küsimusele arheoloogiliste väljakaevamiste võimalikkusest, jääb noormees realistlikuks, sõnades Montreal Journalile: «Kõik keerleb raha ümber. Ekspeditsioonikulud on kohutavalt suured.»

Hoolimata sellest on kindel, et Williami avastus kinnistatakse ajalukku. Selle kohta ilmub peagi publikatsioon teadusajakirjas ning on arvatud, et Williami avastatud meetodit kasutades on võimalik leida teisigi kadunud linnu.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles