USA jälgib Vene raketisüsteemide tarnimist Iraani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Washingtonis ollakse teadlik õhutõrje raketisüsteemide S-300 tarnete käigust Venemaalt Iraani, kuid märgitakse, et see ei ole vastuolus Iraani tuumakokkuleppega, ütles USA välisministeeriumi esindaja Elizabeth Trudeau eile.

«Me oleme teadlikud Vene S-300-de tarnimisest Iraani. Me väljendasime selgelt oma vastumeelsust ükskõik millise S-300 müügi suhtes. Välisminister on tõstatanud selle küsimuse mitu korda Vene välisministri Sergei Lavroviga suheldes. Me jälgime olukorda tähelepanelikult,» teatas Trudeau ajakirjanikele.

«Ja kuigi me oleme selle tehingu vastu, ei riku see tuumakokkulepet Iraaniga ja ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooni 2231,» lisas ta..

Iraani kaitseminister Hossein Dehghan ütles eile hommikul, et Venemaa tarnitud raketisüsteemid S-300 võeti islamivabariigi revolutsioonikaardi kasutusse.

«Strateegilised kompleksid paigutati kaardiväe õhukaitsebaasi,» sõnas ta.

Iraani meedia meenutas, et esimesi raketisüsteeme S-300, mis Venemaalt lepingu järgi saadi, näidati avalikkusele aprilli lõpus Teheranis sõjaväeparaadil.

Sellest, et lepingut täidetakse ja esimene partii S-300-sid on juba Iraani jõudnud, teatas ajakirjanikele Rostehhi juht Sergei Tšemezov aprilli lõpus. Ta ütles ka, et S-300 tarnetega Iraani saadakse ühele poole enne aasta lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles