Hispaania välisminister: Türgi ja ELi rändelepe on ebaõnnestunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hispaania välisminister José Manuel Garcia-Margallo nimetas täna Euroopa Liidu ja Türgi rändelepet ebaõnnestunuks ja ebaadekvaatseks vastuseks kontinendi rängimale rändekriisile alates Teisest maailmasõjast.

Garcia-Margallo ütles raadiojaamale Cope, et on rahulolematu kriisi lahendamise seadmisega sõltuvusse ELi mittekuuluvast riigist, ehkki Madrid toetas leppe sõlmimist.

18. märtsil sõlmitud ja 4. aprillil jõustunud ELi-Türgi rändeleppe kohaselt saadab blokk tagasi Türgist saabunud migrandid, kes ei vasta rahvusvahelise kaitse saamise tingimustele ning võtab Türgist vastu ühe Süüria põgeniku iga Kreekast tagasi saadetud migrandi kohta.

«Kokkulepe, mille Türgiga allkirjastasime, on ebaõnnestunud,» sõnas välisminister. «See, et Türgi aitab meil takistada massilist põgenike meritsi saabumist, on hea. Enne riskisid nad eludega ja kuritegelikud jõugud lõikasid nende hädast kasu,» lausus ta.

See ei tähenda Garcia-Magallo sõnul siiski, et lepe ei ole ebaõnnestunud, sest jätab lahenduse kolmanda riigi kätesse.

Tema sõnul on ELi jõupingutused rändekriisiga toimetulemiseks tõsiselt ebaadekvaatsed.

Garcia-Margallo ütles, et Kreekas loodud põgenike registreerimiskeskused ei toimi. «Kreekal ei ole piisavalt riigiametnikke kõigi nende probleemide lahendamiseks. Ülejäänud riigid ootavad, et keegi neile ütleks, et protsess on alanud ja te peate hakkame põgenikke vastu võtma.» 

Hispaania välisminister kutsus protsessi kiirendamiseks looma tõeliselt ühist Euroopa asüüliametit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles