Iraani ei heiduta ÜRO nõudmised

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani välisministeeriumi esindaja Hassan Qashqavi.
Iraani välisministeeriumi esindaja Hassan Qashqavi. Foto: Reuters / Scanpix

Iraan teatas täna, et ei kavatse vaatamata ÜRO julgeolekunõukogu nõudmisele oma tuumaprogrammi katkestada.

Iraani ei heiduta ÜRO nõudmised.

Iraan teatas täna, et ei katkesta vaatamata ÜRO julgeolekunõukogu nõudmisele oma tuumaprogrammi.

«Rikastamine on meie ilmne õigus. Iraani uraani rikastamisalase tegevuse peatamise nõudmine on väljaspool nende õiguslikke volitusi ja me jätkame oma loomulikku teed,» kinnitas Iraani välisministeeriumi ametlik esindaja Hassan Qashqavi ning lisas, et Iraan ei nõustu ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooniga, vahendas Reuters.

Laupäeval New Yorgis kogunenud ÜRO julgeolekunõukogu liikmed võtsid vastu kompromissresolutsiooni, mis nõudis Iraanilt uraani rikastamise peatamist. Siiski ei kehtestanud julgeolekunõukogu liikmed Iraanile uusi sanktsioone, sest Venemaa ei soovinud võtta osa julgeolekunõukogu alaliste liikmete USA, Prantsusmaa, Suurbritannia ja Hiina ning lisaks Saksamaa kavandatud kohtumisest, kus neljanda Iraani vastase resolutsiooni võimalik kehtestamine oleks arutlusele tulnud.

Venemaa hinnangul on vaja Iraaniga arendada konstruktiivset dialoogi, et konflikti lahendada. Ka Hiina esindajad leidsid, et sanktsioonid ei lahendaks patiseisu suurriikide ja Iraani vahelistes suhetes. Kuna Venemaal ja Hiinal on julgeolekunõukogus vetoõigus, siis poleks lääneriigid oma kava ka suutnud läbi suruda.

Lääneriigid on Iraanile andnud korduvalt aega oma tuumaprogrammi peatamiseks ning ähvardanud rangemate sanktsioonide kehtestamisega, kuid islamivabariik pole üleskutsetele vastu tulnud. Iraani president Mahmoud Ahmadinejadi kinnitusel on riigi tuumaalane tegevus suunatud elektrienergia tootmisele, mitte aatomrelva väljatöötamisele, nagu lääneriigid kardavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles