WHO: ligi 90 protsenti abortidest tehakse arengumaades

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rase aafriklanna lapsega
Rase aafriklanna lapsega Foto: SCANPIX

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) teatel tehakse ligi 90 protsenti abortidest arenguriikides, kus seksuaalkasvatus ja raseduse ennetamine on nõrgal tasemel.

WHO uues raportis on ära toodud sünnituseas naiste abortide arv aastatel 1990 – 2014, edastab Reuters.

Jõukates tööstusriikides on abortide tegemine vähenenud. Kui varem oli 1000 naise kohta 46 aborti, siis nüüd on neid 27. Suurim muutus on toimunud Ida-Euroopa riikides, kus abortide määr on kahanenud poole võrra, samas arengumaades on aborte ikka sama palju ehk 1000 naise kohta 37 aborti.

WHO andmetel tehake aastas kogu maailmas 56 miljonit raseduse katkestamist, mille tõttu iga neljas rasedus lõpeb abordiga. Iga kolmas abort tehakse abielus olevatele naistele.

Raporti teatel ei ole suurt vahet, kas abort tehakse riigis, kus see on seadusega lubatud või riigis, kus seda saab teha vaid teatud olukorras.

Arstiteadlaste sõnul paneb abordi kriminaliseerimine naised raskesse olukorda, kuna nad hakkavad otsima ebaseaduslikke viise abordi tegemiseks, mis võivad olla eluohtlikud ja tervist kahjustavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles