Venemaa: USA raketitõrjesüsteem rikub tasakaalu (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Moskvas arvatakse, et USA raketitõrjesüsteemi käivitamine Rumeenias puudutab Venemaa riikliku julgeoleku huvisid, edastas eile Vene välisministeerium.

«See on kahjulik ja ekslik otsus, sest võib rikkuda strateegilist stabiilsust,» ütles Interfaxile välisministeeriumi relvastuskontrolli osakonna juhataja Mihhail Uljanov.

«Sel viisil puudutatakse vahetult meie julgeolekuhuvisid,» lisas ta.

Diplomaadi sõnul on ärevuse täiendavaks aluseks ja põhjuseks tõsiasi, et Rumeeniasse paigutatud Mark-41 laskeseadmeid kasutati eelnevalt keskmaarakettide tulistamiseks USA sõjalaevadelt, st need suudavad tulistada mitte ainult tõrjerakette, vaid ka tiibrakette.

«Meie seisukohast lähtudes rikub see kesk- ja lähimaarakettide lepingut,» rõhutas Uljanov.

Ta selgitas, et võttes kasutusele raketitõrjesüsteemid Rumeenias, alustab USA Euroopa raketitõrjesüsteemi moodustamise uut järku.

Täna kinnitatakse USA Rumeeniasse Deveselusse rajatud maapealse raketitõrjekompleksi operatiivvalmidust ja homme toimub Poolas Redzikowos samasuguse Aegise kompleksi nurgakivi panemise tseremoonia.

Vaatlejad märgivad, et neljapäeval käivitatakse põhimõtteliselt NATO Euroopa riikide USA raketitõrjekilp.

Mõlemad mainitud baasid luuakse USA ja NATO Euroopa raketitõrjevõimekuse kava teise ja kolmanda järgu raames.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles