Esimesed välismaalased tõusid kaheaastase vaheaja järel Džomolungmale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mägironijad teel Džomolungma baaslaagrisse Himaalajas.
Mägironijad teel Džomolungma baaslaagrisse Himaalajas. Foto: Scanpix/AP

Kaks britti ja mehhiklane tõusid koos kolme nepaallasest giidiga kaheaastase vaheaja järel esimeste välismaalastena Džomolungma tippu, teatas täna Nepali alpinismiühing.

Alpinistid jõudsid maailma kõrgeimasse mäetippu neljapäeva varahommikul ja on nüüd teel madalamate laagrite suunas, ütles ühingu esindaja Ang Tshering.

8850 meetri kõrguse mäetipu vallutasid britid Kenton Cool ja Robert Richard Lucas ning mehhiklane David Liaño González.

42-aastase Cooli jaoks oli see 12. kord Džomolungma tippu jõuda. 36-aastane González on tõusnud kuus korda ühe hooaja jooksul mäetippu nii põhja- kui lõunaküljelt ehk Hiinast ja Nepalist.

Nepali valitsus on andud Džomolungma-loa 289 inimesele. Neil tuleb see ära kasutada paari järgmise nädala jooksul, enne kui algavad mussoonvihmad.

Esimesena ronis eile tippu üheksa nepaallast, et siis välismaalaste köisi kinnitada.

Tõusud maailma kõrgeimasse tippu katkestati 2014. aastal, kui baaslaagri enda alla matnud laviinis hukkus 16 šerpat. Möödunud aastal sai tugevast maavärinast põhjustatud laviini all surma 19 ja viga 61 alpinisti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles