Brexit võib Põhja-Iiri konflikti taas lõkkele lüüa (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier.
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier. Foto: Reuters/ScanPix

Suurbritannia referendum Euroopa Liidust lahkumiseks võib Põhja-Iiri konflikti uuesti lõkkele lüüa, sest sellega tekiks taas piir Iirimaaga, hoiatas Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier täna.

«Brexiti korral ei ole ainult nii, et EL jääb 28 riigi miinus ühe liiduks,» ütles Steinmeier Euroopa tulevikku käsitlevas debatis ja hoiatas, et vallanduda võib ohtlik areng.

Saksa ministri sõnul öelnud üks Iirimaa esindaja talle kord, et Põhja-Iiri konflikt on praegu rahulik ainult sellepärast, et Iirimaal ei ole piiri.

Kui aga Ühendkuningriik EL-ist välja astub, tekib Iirimaa ja Põhja-Iiri vahele taas piir. «Ja see võib vähemalt potentsiaalselt taassüüdata konflikti, mis näib olevat vaibunud.»

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker hoiatas samal arutelul, et Brexit oleks katastroof ja Euroopa vajab Suurbritannia pragmatismi.

Junckeril on kavas külastada Suurbritanniat enne 23. juuni referendumit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles