Erdoğan kritiseeris EL-i Schengeni tingimuste pärast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan süüdistas täna Euroopa Liitu silmakirjalikkuses Ankarale kehtestatud tingimuste pärast võtta vastu terroritõrjeseadused Schengeni viisavaba tsooniga liitumise eest.

«EL ütleb, et pehmendage oma terroriorganisatsioonide vastast poliitikat,» sõnas Erdoğan kõnes Ankaras, viidates Türgi lahingutele Kurdistani Töölispartei (PKK) mässulistega.

«Millal hakkasite teie seda riiki juhtima? Kes andis teile selleks volitused?» küsis ta.

«Sellest on võimatu aru saada, kuidas nad saavad olla demokraadid ning demokraatiasse uskuda,» lisas ta.

«Nad usuvad, et neil on õigus terrorismiga võidelda, kuid peavad seda meie jaoks luksuseks ning vastuvõetamatuks. Las ma olen aus - seda kutsutakse silmakirjalikkuseks,» sõnas president.

Euroopa Liit ei anna türklastele viisavabadust, kui Ankara ei täida oma osa kokkuleppest, hoiatas Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker vastuseks Türgi presidendi Recep Tayyi Erdoğani keeldumisele EL-i tingimuste täitmisest.

Viisavabaduse lubadus moodustab osa EL-i märtsis sõlmitud rändekokkuleppest Türgiga, mille alusel on Ankara lubanud üle Vahemere Kreekasse jõudvad põgenikud tagasi võtta.

EL-iga viisavabaduse saavutamiseks tuleb täita 72 kriteeriumi. Euroopa Komisjoni hinnangul on Türgil viis neist endiselt täitmata.

Teiste hulgas on täitmata terroritõrjeseaduse muutmise tingimus. EL ootab Türgilt mõistete «terrorist» ja «terroriakt» tähenduse kitsendamist. Blokk kardab, et seadusi võidakse kasutada ajakirjanike ja poliitiliste teisitimõtlejate vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles