«Sõrmuste Isanda» vulkaan näitab aktiivsuse märke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mount Ruapehu aastal 1996.
Mount Ruapehu aastal 1996. Foto: Reuters/ScanPix

Matkajaid manitsetakse Uus-Meremaal hoidma eemale «Sõrmuste Isandast» tuntud vulkaanist, kuna see on viimasel ajal näidanud aktiivsuse märke, vahendab CNN.

Teadusühing GNS Science on tõstnud Mount Ruapehu vulkanismi ohu teisele tasemele, mis märgib keskmist kuni kõrgendatud vulkaanilist tegevust. Kolmas tase tähendaks väiksest purset.

«Meil on mitmeid aktiivsuse märke, kuid vähe purskeid,» ütles vulkanoloog Brad Scott CNN-ile.

Matkajatel on palutud hoiduda vähemalt kahe kilomeetri kaugusesse vulkaani kraatri keskmest.

«Me ei soovita matkajatel tsooni siseneda,» sõnas Tongariro rahvuspargi ekspeditsioonijuht Paul Carr pressiteates. «Ka ekskursioonigruppidel palutakse hoiatust kuulda võtta ja inimesi mitte tsooni viia.»

Viimase kahe ja poole nädala jooksul on Mount Rouhapehu kraatrijärve veetemperatuur olnud tõusuteel, tõustes 25-lt kraadilt 45 kraadini. Brad Scotti sõnul on 2010. aastast alates vulkaani juures märgata kaheksat kuumenemisepisoodi, millele pole siiski purset järgnenud.

Tongariri rahvuspark saavutas rahvusvahelise kuulsuse «Sõrmuste Isanda» võttepaigana, olles aluseks Mordorile. Võttepaigana kasutati ka Mount Rouhapehu Tukino suusavälja, mis oli aluseks Mordori Mustale väravale.

Teadlaste sõnul ei ole pargi suusakuurordid ega teed hoiatusest mõjutatud ning on külastajatele ohutud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles