USA on nõus leevendama Liibüa relvaembargot (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

USA valitsus on valmis lõdvendama Liibüale kehtestatud relvaembargot, et riik saaks paremini võidelda äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu, ütlesid ametnikud ja diplomaadid eile AFP-le.

Valge Maja toetatud kava alusel tehakse erandeid 2011. aastal embargo kehtestanud ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni. Embargo kehtestati ajal, mil riigi tollane diktaator Muammar Gaddafi üritas maha suruda riigis puhkenud ülestõusu.

«Kui Liibüa valitsus valmistab ette üksikasjaliku ja tervikliku nimistu asjadest, mida soovib kasutada võitluses IS-i vastu ning vastab kõigile erandite tegemise tingimustele, siis arvan, et Julgeolekunõukogu vaatab neid palveid väga tõsiselt,» lausus USA valitsuse kõrge ametnik AFP-le.

«Liibüas on soov vabaneda IS-ist ning arvan, et peaksime seda toetama ja sellele vastu tulema,» sõnas ametnik.

Liibüas on valitsenud kaos alates diktaator Muammar Gaddafi kukutamisest 2011. aasta sügisel, mil kümned režiimi vastu võidelnud relvarühmitused oma relvad säilitasid. Riigis on nüüd võimul ühtsusvalitsus.

Kaose taustal on riigis pead tõstnud IS, mille Liibüa haru hõivab Gaddafi kodulinna Sirte'i ja osa seda ümbritsevast Kesk-Liibüast. Pentagon arvas aasta algul, et IS-il on Liibüas umbes 6000 võitlejat.

Lääneriigid pelgavad, et rühmitus kasutab Sirte'is asuvat sadamat ja lennujaama rünnakuteks Euroopa riikide vastu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles