Läti ajaleht: luurajaid on püütud värvata kolmel korral

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõunanaabritel on teada kolm juhust, kus ametnikke on ahvatletud riigisaladusi müüma.
Lõunanaabritel on teada kolm juhust, kus ametnikke on ahvatletud riigisaladusi müüma. Foto: Corbis/Scanpix

Läti ajalehe Neatkariga teatel on kolmel korral pakutud sealsetele riigikaitsega seotud töötajatele raha või muid hüvesid konfidentsiaalse info eest.

«See on veel üks meenutus kõigile NATO liikmesriikidele, kellega meil tegemist on,» vahendas Leta Läti kaitseminister Vinets Veldre kommentaari Eestit puudutanud spiooniskandaali kohta.

Kaitseminister kinnitas, et on olnud katseid ahvatleda ka lõunanaabrite riigikaitsega seotud töötajaid.

«See on väga ebameeldiv fakt. Mitte ainult Eesti, kuid ka kogu ülejäänud NATO riigid peavad tegema sellest skandaalist omad järeldused, mis puudutab kontrollimeetmeid ja salastatud info kaitset,» sõnas Veldre.

Ta ei soostunud ütlema, kas Eestis toimunu sunnib ka Lätit oma salajasi plaane ja andmeid üle vaatama.

Küsimusele, kas Eesti spioon oleks võinud Venemaale edastada ka infot, mis puudutab Läti julgeolekut, vastas minister, et riigisaladuste eest vastutab riiklik kaitsebüroo.Selle büroo pressiesindaja kommentaari anda ei soovinud.

Läti kaitseministeeriumi kantsleri Edgars Rinkevics kinnitas, et viimase paari aasta jooksul on olnud katseid anda pistist välisministeeriumi ametnikele, kel on juurdepääs samasugustele salajastele andmetele, nagu oli Eestis tabatud spioonil.

Rinkevics ei soovinud täpsustada, mis riigi esindajad luurajaid värbasid. «Fakt, et meil ei ole selliseid juhtumeid olnud, nagu oli Eestis, tõestab, et Läti julgestusasutused on teinud head tööd,» sõnas ta.

Kahe riigi julgeolekusüsteeme ei saa aga võrrelda, kuna Eestis tegeleb selle kontrollimisega kaitseministeerium, Lätis aga riiklik kaitsebüroo.

«Meie süsteem töötab põhimõttel, et teatud inimestele väljastatakse kindlat infot, mida neil on vaja teada,» selgitas Rinkevics. Tema sõnul on loomulikult olemas inimesed, kes pääsevad ligi kogu salajasele infole, kuid kindlasti ei ole need minister ja kantsler, vaid ametnikud, kes registreerivad ja edastavad saabunud dokumente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles