Türgi EL-i minister ei ole viisavabaduse jõustumise osas lootusrikas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi Euroopa Liidu minister Volkan Bozkır
Türgi Euroopa Liidu minister Volkan Bozkır Foto: SCANPIX

Türgi Euroopa Liidu minister Volkan Bozkır ütles täna, et ta ei ole väga lootusrikas viisavabaduse leppe rakendumises Euroopa Liiduga.

«Praegu ma ei ütleks, et me oleme väga lootusrikkad,» ütles Bozkır Brüsselis pärast kõnelusi EL-i laienemisvoliniku Johannes Hahniga.

Viisavabaduse lubadus moodustab osa EL-i märtsis sõlmitud rändekokkuleppest Türgiga, mille alusel on Ankara lubanud üle Vahemere Kreekasse jõudvad põgenikud tagasi võtta.

EL-iga viisavabaduse saavutamiseks tuleb täita 72 kriteeriumi. Euroopa Komisjoni hinnangul on Türgil täitmata neist viis, seal hulgas need, mis puudutavad korruptsioonivastase võitluse, andmekaitse- ja terroritõrjeseadusi.

EL ootab Türgilt mõistete terrorist ja terroriakt tähenduse kitsendamist. Blokk kardab, et seadusi võidakse kasutada ajakirjanike ja poliitiliste teisitimõtlejate vastu.

Riigi kaguosas Kurdistani Tööpartei (PKK) mässajatega võitlev Türgi ütleb aga, et terroritõrjeseaduse muutmine ei tule kõne alla.

«Igal riigil on asju, milles ta ei saab järele anda ja asju, milles ei saa. Euroopa Komisjon peaks Türgit aitama,» ütles Bozkır. «Meie arvates peaks Euroopa Komisjon aru saama, kui kriitiline olukord praegu on.»

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan süüdistas neljapäeval EL-i terroritõrjeseaduse muutmise nõude tõttu silmakirjalikkuses.

«Mis ajast teie seda riiki juhite? Kes on teile võimu andud?» päris Erdoğan EL-ilt retooriliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles