Mehhiko kaalub oopiumikasvatuse seadustamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moonipõld Mehhikos.
Moonipõld Mehhikos. Foto: Scanpix/AFP

Narkovägivallast kurnatud Mehhiko poliitikud on hakanud kaaluma lahendust, mis võiks seisneda legaalses oopiumimooni kasvatamises ravimitööstuse tarbeks.

Debatt tekkis pärast seda, kui president Enrique Peña Nieto esitas parlamendile eelnõu meditsiinilisel eesmärgil kasutatava marihuaana legaliseerimiseks.

Presidendi sõnul teeb eelnõu võimalikuks marihuaanast või selle toimeainetest tehtud ravimite kasutamise.

Pärast seda on kubernerid ja kongressiliikmed avaldanud toetust oopiumimooni ehk unimaguna kasvatuse reguleerimisele.

Unimagunat kasvatavad vaeste piirkondade talunikud, kes müüvad selle kupardest saadava piimmahla heroiini toorainena narkokartellidele.

Foto: Pedro PARDO/AFP

Ravioopiumi ideega tuli välja Mehhiko lõunaosas asuva Guerrero osariigi kuberner Héctor Astudillo.

Guerreros peavad uimastikartellid sõda mägise piirkonna pärast, kus kasvatatakse heroiini toorainet ja seetõttu on osariik Mehhiko kõrgeima mõrvatasemega.

Guerrero on riigi suurim unimaguna tootja, sestap tegi Astudillo ettepaneku käivitada raviotstarbelise moonikasvatuse pilootprojekt.

Teda asus toetama naaberosariigi Morelose kuberner Graco Ramírez, kelle piirkond kannatab narkootikumide transiidikoridorina.

«Sinaloas ja Guerreros on oopiuminooni kasvatamine tõsiasi ning me peame võtma selle kurjategijatelt ära ja andma tervishoiule,» ütles Ramírez. Sinaloa on samuti üks suuremaid narkoosariike.

Uimastisõltuvuse vastase riikliku komisjoni esimees Manuel Mondragón y Kalb ütles, et tema ametkond uurib võimalust kasutada oopiumipiima ravimina, selle morfiiniks töötlemist ja selle derivaatide kasutamist valuvaigistina.

Mondragón ei vihjanud, et valitsus oleks hakanud sel teemal seaduseelnõu koostama, aga ajaleht El Universal kirjutas kolmapäeval presidendiameti allikatele tuginedes, et valitsus töötab ettepaneku kallal, mis tahetakse veel enne aasta lõppu kongressi saata.

Presidendi pressiesindaja seda ei kinnitanud, vaid ütles, et esialgu tuleb keskenduda marihuaanaseadusele.

Hispaanias, Austraalias, Prantsusmaal, Türgis, Ungaris ja Indias kasvatatakse unimagunat legaalselt rahvusvaheliste litsentside alusel farmaatsiatööstuse tarbeks.

Senaatori Roberto Gil arvates on Mehhiko väga rumalas olukorras, kuna ta ei saa kasutada oopiumit ravimitööstuses, ehkki on üks selle tooraine suuremaid tootjaid maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles