Andrey Kortunov: Euroopal on Venemaast rohkem kasu, kui seda oleks Aasial

Kerstin Meresma
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola poliitik, endine välisminister, ajakirjanik ja politoloog Radoslaw Sikorski, Venemaa Rahvusvaheliste Suhete Nõukogu peadirektor Andrey Kortunov, Bulgaaria sotsiaalteaduste akadeemik Ivan Krastev ja Euroopa Ülemkogu Donald Tuski välispoliitika nõunik Riina Kionka. Moderaatoriks oli Guardiani ajakirjanik Natalie Nougayrede.
Poola poliitik, endine välisminister, ajakirjanik ja politoloog Radoslaw Sikorski, Venemaa Rahvusvaheliste Suhete Nõukogu peadirektor Andrey Kortunov, Bulgaaria sotsiaalteaduste akadeemik Ivan Krastev ja Euroopa Ülemkogu Donald Tuski välispoliitika nõunik Riina Kionka. Moderaatoriks oli Guardiani ajakirjanik Natalie Nougayrede. Foto: Pm

Tänase Lennart Meri konverentsi pärastlõunase paneeli arutlusteemaks oli ühtne ja vaba Euroopa: kas kaduv unistus?

Paneelis osalesid Poola poliitik, endine välisminister, ajakirjanik ja politoloog Radoslaw Sikorski, Venemaa Rahvusvaheliste Suhete Nõukogu peadirektor Andrey Kortunov, Bulgaaria sotsiaalteaduste akadeemik Ivan Krastev ja Euroopa Ülemkogu Donald Tuski välispoliitika nõunik Riina Kionka. Moderaatoriks oli Guardiani ajakirjanik Natalie Nougayrede.

Paneeli keskseteks arutlusteemadeks oli, kas Venemaa võiks olla osa vabast ja ühtsest Euroopast ja milline on Euroopa Liidu praegune seisund ning kuidas me siia jõudnud oleme.

Esimesena võttis sõna Andrey Kortunov, kes ütles, et ELi ei saa võrrelda teiste suurte jõududega nagu Venemaa ja USA, kuid samas möönis ta, et EL on reeglite seadja ja Venemaal pole võimalik ilma ELi toetuseta riiki reformida. Ta lisas, et Euroopal on Venemaast rohkem kasu, kui seda oleks Aasial. Kuid Venemaa puhul pole samas mõtet olla naiivne ja muutused võtavad kindlasti rohkem kui kümnendi, pigem kaks.

«EList ja NATOst osaks saamine oli alandav protsess, kui lõppkokkuvõttes oli see seda väärt-siisi see oli protsess. Venemaa ei ole selleks valmis, kuna peab ennast jätkuvalt teistest erinevaks riigiks,» avaldas arvamust Ivan Krastev 

Radoslaw Sikorski lisas Kortunovile, et Euroopa Liidu kriis on valitsemise kriis. Vaja on vaid üht riiki kogu liidu kokku varisemiseks. «EL liidrid teavad, et otsuste tegemine on väga keeruline ja raske ja seetõttu pole nad eriliselt efektiivsed või demokraatlikud. EL süsteem ei ole funktsionaalne,» lisas ta.  

«ELis on üheaegselt toimumas viis kriisi, vaid üks neist oleks piisav, et lõhestada Euroopat, kuid meil on neid viis. EL on süsteem, mis on loodud probleemide lahendamiseks , kindlasti ei tee see kõiki liikmeid õnnelikuks, kuid lahenduses saab olema midagi positiivset kõigi jaoks. Me peame korrigeerima ootusi, kui samas muutma Euroopa poliitikat,» võttis sõnajärje üle Riina Kionka

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles