USA analüütik Meri konverentsil: Trumpi valida on vastutustundetu, see tüüp on sõge (8)

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sally Painter.
Sally Painter. Foto: Raul Mee

Täna Lennart Meri konverentsil vabariiklaste ja demokraatide toetajaid vastamisi seadnud diskussiooni põhiline küsimus oli, kummast leerist pärit president oleks Ameerika Ühendriikidele välispoliitilises mõttes kasulikum.

Kui demokraate esindanud analüütikud Sally Painter ja Leigh O’Neill olid mõlemad demokraatide populaarsema presidendikandidaadi Hillary Clintoni toetajad, siis vabariiklasi esindanud ekspertidel oli Trumpi kaitsmisel suuremaid kõhklusi. Kuid selles olid nad veendunud, et vabariiklasest president oleks USA-le ideeliselt kasulikum.

Painter tõi välja, et USA-l on praegu kaks presidendikandidaati, kellel ühel on väga palju kogemust ning kes on sajaprotsendiliselt NATO poolt, teine on aga inimene, kes lubab kuskile riikidesse invasiooni korraldada. «Vastutustundetu on sellist kandidaati toetada, see tüüp on sõge,» teatas Painter ja lisas: «Trump ei saaks pooltest asjadest aru, millest siin saalis täna kõneldakse.»

Painteri oponent, USA mõttekoja Atlantic Council analüütik Ian Brzezinkski pareeris väidega, et demokraadist presidendi juhtimise all on kõvasti vigu tehtud, mille avaldusvormideks on näiteks Süüria, Iraak ja Liibüa – riigid, mis on kõik kaoses. «Trump ei pruugi olla hea kandidaat, kuid ta on meie kandidaat,» võttis ta asja kokku.

Ian Brzezinkski. Foto:
Ian Brzezinkski. Foto: Foto: Raul Mee

«Vabariiklaste kandidaadid toovad endaga kaasa välispoliitilist visiooni. Tegutsetakse aktiivselt, mitte ei juhita tagant. Kuid Trumpi puhul näen seal ainult ebaühtlast vaadet, millel on šovinistlik alatoon,» selgitas Brzezinski, kes ise oli 2008. aastal nõustanud USA valimistel Barack Obamale lõpuks alla jäänud John McCaini.

Atlantic Council'i teine diskussioonil osalenud analüütik Daniel Vajdich vaidles oma kolleegile vastu, öeldes, et tema hinnangul ei oleks vale öelda, nagu poleks Trumpil mingit maailmavaadet.

«See on tal olemas, ükskõik, kui jube see vaade siis ka poleks,» arvas Vajdich ning selgitas, et Trumpi arusaama kohaselt ei ole USA praegune kulude ja tulude vahekord töötamas USA poolt, vaid on teistele riikidele kasulik. «kuid ta ei ole isolatsiooni poolt. Ta kasutaks välispoliitikas jõudu ja kasutaks seda tõenäoliselt rohkem kui vaja,» lisas Vajdich.

Vajdichi hinnangul peab USA ka maailmas liidrirolli tagasi võtma ja tegutsema seal, kus vaja.

«Näiteks Euroopa puhul annaks USA vabariiklik juhtkond Ukrainale relvi,» selgitas Vajdich, kes nõustas kuni selle kuu alguseni vabariiklaste presidendikandidaati Ted Cruzi. Viimane peatas 3. mail ametlikult oma kampaania, kui oli jäänud Indiana osariigi eelvalimistel alla Donald Trumplile.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles