Väljaanne kutsub üles Norras monarhiat lõpetama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra kuninglik perekond: vasakult paremale esireas kuninganna Sonja, prints Sverre Magnus ja kuningas Harald. Tagareas seisavad kroonprintsess Mette Marit, kroonprints Haakon, Maud Angelica Behn ja printsess Ingrid Alexandra.
Norra kuninglik perekond: vasakult paremale esireas kuninganna Sonja, prints Sverre Magnus ja kuningas Harald. Tagareas seisavad kroonprintsess Mette Marit, kroonprints Haakon, Maud Angelica Behn ja printsess Ingrid Alexandra. Foto: Scanpix/AP

Norra ajaleht Stavanger Aftenblad kirjutas reedel, et riigil oleks aeg viia sisse vastavad põhiseaduslikud muudatused ja monarhiast loobuda.

Väljaandes ilmunud artiklis kutsutakse Norra elanike monarhia vajalikkuse üle arutlema ja mõtlema, kas sellise mugavalt äraelava kuningliku perekonna ülalpidamine ikka peaks jätkuma.

Artikkel ilmus vaid paar päeva enne Norra põhiseaduse päeva, mida tähistatakse homme ehk 17. mail. Kirjatöö autori sõnul on monarhia säilitamine aina rohkem küsitav, kuigi viimasel ajal on riik teinud mitmeid põhiseaduslikke muudatusi.

«Hetkel on Norra parlamendis uus põlvkond noori poliitikuid, kelle jaoks see on põhimõtte küsimus. Nende arvates on viimane aeg, et Norral oleks riigipea, kes ei päri oma tiitli vereliini pidi,» märgitakse artiklis.

Möödunud kuul ilmus artikkel ka ajalehes Dagbladet, mis paljastas, milline on maksumaksja kulu kuningliku perekonna ülalpidamiseks. Nendepoolsest järelpärimisest rahandusministeeriumist selgus, et kogukulude maht 2016. aastaks on 232 miljonit Norra krooni (25 miljonit eurot). Sinna hulka pole aga arvestatud välisreiside, kinnisvara ja kuningliku jahi ülalpidamise kulud. Lisaks maksab kuningliku vahtkonna pidamine täiendavad 300 miljonit NOKi (32 miljonit eurot).

Dagbladeti sõnul on kuningliku perekonnaga seotud palgakulud tõusnud alates 2002. aastal üle poole ehk 52 miljonilt 119 miljoni Norra kroonini. Palgal olevate inimeste arv on kasvanud viimastel aastatel 136-lt 153 töötajani.

Mitmed parlamendiliikmed on ka teinud märkusi, et kuningliku perekonna kulude osas oleks vaja rohkem läbipaistvust.

Antud debatt on ka vesi monarhiavastaste veskile. Snorre Valen Norra sotsialistilikust vasakparteist märkis: «Nüüdsel ajal, kus töötus ja sotsiaalsed lõhed on kasvamas, on oluline selgelt välja tuua, kuhu me oma rõhuasetuse seame ja mis ikkagi on kuningliku perekonna täpsed ülalpidamiskulud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles