Sõjalaevad piiravad Somaalia piraate

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA mereväe aluselt tehtud pilt relvalastiga Somaalia piraatide küüsi langenud Ukraina kaubalaevast Faina, mis sõidab maailma meredel Belize lipu all.
USA mereväe aluselt tehtud pilt relvalastiga Somaalia piraatide küüsi langenud Ukraina kaubalaevast Faina, mis sõidab maailma meredel Belize lipu all. Foto: AP / Scanpix

Somaalia ranniku lähedal eelmisel nädalal tanke ja muud relvastust vedava kaubalaeva hõivanud mereröövlid teatasid, et nad on vähemalt kolme sõjalaeva piiramisrõngas.

Ukraina kaubalaev Faina on viidud Hobyo linna lähedale ning selle vabastamise eest nõutakse nüüd 20 miljonit dollarit, varasema 35 miljoni asemel, vahendas AFP.

Piraatide esindaja teatas telefonitsi, et  neid piiravad sõjalaevadest üks on USA hävitaja USS Howard ning teine ilmselt Vene mereväe alus, kuid kolmanda päritolu pole teada, vahendas BBC News. Kaugemal olevat näha aga veel sõjalaevu.

USA merevägi kinnitas oma laevade saatmist piraatide jälile. Vene merevägi teatas reedel samuti ühe Balti laevastiku suundumisest Somaalia vetesse, kuid see ei tohiks olla veel kohale jõudnud.

Piraadid kinnitavad samas, et nad ei karda vastaseid ning piiramise üleelamiseks on neil piisavalt toitu. Ühe merenduseksperdi sõnul on kaaperdatud laeval ka «ohtlikke kemikaale», mistõttu tuleks jõu kasutamisest hoiduda.

Relvadest aluse hõivajad huvitatud ei olevat, sest r egioonis võitlevate islamimässulistega neil ilmselt sidemeid pole. Keenia valitsus on samal ajal tõrjunud ka süüdistused, nagu oleks sellesse riiki teel olnud tankid mõeldud Lõuna-Sudaani endistele mässulistele.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles