Hiina kultuurirevolutsiooni algusest möödub 50 aastat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mao Zedongi plakat Pekingi söögikoha seinal.
Mao Zedongi plakat Pekingi söögikoha seinal. Foto: Scanpix/AFP

Täna möödub 50 aastat Hiina kommunistliku partei poliitbüroo heakskiidust dokumendile Suure proletaarse kultuurirevolutsiooni alustamiseks klassisõja pidamiseks ja masside kaasamiseks poliitilistesse liikumistesse.

Hiina liidri Mao Zedongi algatatud liikumine vallandas terve kümnendi väldanud kaose eesmärgiga taaselustada kommunistlikud eesmärgid ja suruda riigile peale radikaalne võrdsus.

Hiina kultuurirevolutsiooni iseloomustas äärmine vägivald, kampaania lõppes Mao surmaga 9. septembril 1976.

1981. aastal tunnistas Hiina kommunistlik partei kultuurirevolutsiooni rängaks veaks, mis vallandas riigis kaose ning tõi katastroofi parteile, riigile ja rahvale.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Hong Lei piirdus täna pressikonverensil ajakirjaniku küsimusele vastates ühe lausega, öeldes, et Hiina valitsus andis sellele juba kaua aega tagasi õige hinnangu.

Hiina ametlik ajakirjandus vaikis aastapäeva täna valdavalt maha, võimupartei häälekandjas ei olnud ei hiina- ega ingliskeelses versioonis ühtki kultuurirevolutsioonile pühendatud artiklit.

Riiklik ajaleht Global Times avaldas lühendatud kujul uudisteagentuuri AFP loo kultuurirevolutsiooniga seotud meenete populaarsusest, kuid jättis välja poliitilise konteksti.

Foto: NICOLAS ASFOURI/AFP

Allikas: AFP/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles