Hiina kommunistid: Kultuurirevolutsioon oli vale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Hiina Kommunistlik Partei võttis lõpuks avaliku positsiooni Mao Zedongi algatatud Kultuurirevolutsiooni suhtes: kampaania oli küll vajalik, aga nüüd on aeg liikuda edasi.

Peking ignoreeris eilset aastail 1966 kuni Mao Zedongi surmani 1976 kestnud ning hinnanguliselt ligi kaks miljonit inimelu nõudnud kampaania tähtpäeva pea täielikult – kartusest, et arutlus partei osaluse üle katastroofilises ettevõtmises võiks kõigutada selle ülevõimu. Põgusad kajastused riiklikus meedias ilmusid alles täna, 24 tundi hiljem.

Partei ametlik häälekandja «Rahva Päevaleht» ärgitas inimesi «edasi liikuma». Autorite sõnul olevat juba tõestatud, et kaootilise aastakümne eest tuleb vastutavaks pidada Mao Zedongi. «Ajalugu on näidanud, et Kultuurirevolutsioon oli üdini vale, nii teoorias kui praktikas,» seisab artiklis.

Ajalehes Global Times ilmunud kirjatükk kuulutas aga, et õnnetu aastakümme põhjustas tõsist kahju, tekitades paljudele hiinlastele püsivat valu. «Kultuurirevolutsiooni eitamine pole mitte ainult kogu partei seisukoht, vaid kogu Hiina ühiskonna konsensus,» väidavad autorid.

Samas leidis leht ka positiivse külje: läbielamised andsid Hiina rahvale teatava «immuunsuse» ja seetõttu on rahvas suurte sotsiaalsete muutuste eest nüüd eriti kartlik.

Pekingi Välisuuringute Ülikooli professor Qiao Mu ütles, et partei tahtmatus aastapäeva kommenteerida väljendab teema ebamugavust. «Hiina peab võtma seisukoha, kuid nad muretsesid, et kui avaldada midagi aastapäeva ajal, vallandaks see sotsiaalsed rahutused või ajendaks inimesi hindama ümber Kultuurirevolutsiooni põhjuseid ning poliitilisi tagamaid,» selgitas Mu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles