Trump on valmis arutama Põhja-Korea liidriga tuumaküsimusi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong Un ja USA vabariiklaste tõenäoline presidendikandidaat Donald Trump
Põhja-Korea liider Kim Jong Un ja USA vabariiklaste tõenäoline presidendikandidaat Donald Trump Foto: Reuters / Scanpix

USA vabariiklaste tõenäoline presidendikandidaat Donald Trump ütles teisipäeval avaldatud intervjuus, et ta on avatud kõnelustele Põhja-Korea liidri Kim Jong Uniga, püüdmaks peatada kommunistliku riigi tuumaprogrammi.

"Ma räägiksin temaga, mul ei ole probleemi temaga rääkida," ütles Trump intervjuus Reutersile.

"Samal ajal avaldaksin ma suurt survet Hiinale, kuna majanduslikult on meil tohutu jõud Hiina üle," seletas ta.

Ei ole selge, kas Trump viitas kahepoolsetele kõnelustele USA ja Põhja-Korea vahel või näost-näkku kohtumisele.

Kumbki tähendaks olulist suunamuutust praeguse olukorraga võrreldes. USA ja Põhja-Korea vahel on olnud väga vähe dialoogi alates sellest, kui Pyongyang lahkus 2008. aastal rahvusvahelistelt abi-desarmeerimise-eest kõnelustelt USA ja teiste riikidega.

USA presidendi Barack Obama administratsioon on teatanud valmisolekust jätkata neid kõnelusi, kuid ainult juhul, kui Põhja-Korea panustab eesmärki loobuda tuumarelvadest. Kim Jong Un on aga selle asemel hoopis kahekordistanud tuumaprogrammi ning korraldanud kaks tuumakatsetust alates võimuletulekust neli aastat tagasi.

Ta saatis ka kaugmaaraketi kosmosesse, suurendades kartusi, et Põhja-Korea liigub tuumalõhkepeaga ballistiliste rakettide poole, mis võiksid ähvardada mandri-Ameerikat.

Ükski ametisolev USA president ei ole Põhja-Korea liidriga kohtunud, kuigi endised Ühendriikide presidendid on kohtunud Kim Jong Uni eelkäijatega.

Reutersi intervjuus kutsus Trump ka pidama uusi läbirääkimisi Pariisi kliimakokkuleppe üle.

Ta ütles, et kavatseb esitada kahe nädala jooksul üksikasjaliku majanduspoliitika platvormi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles