2001. aasta terrorirünnakutes kannatanud võivad saada õiguse kaevata Saudi Araabia kohtusse (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
11. septembril 2001 toimunud rünnak New Yorgis Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornidele
11. septembril 2001 toimunud rünnak New Yorgis Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornidele Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide senat  ehk ülemkoda kiitis heaks seaduseelnõu, mis seadusena jõustudes annab 11. septembril 2001 terrorirünnakutes kannatada saanutele ja hukkunute peredele õiguse kaevata Saudi Araabia kohtusse.

USA pinnal rünnakuid korraldunud 19 isiku seas oli 15 Saudi Araabia päritolu meest, kuid uurimine ei tõendanud, et Saudi Araabial kui riigil oleks nende rünnakutega otsest seost olnud, edastab AFP.

Kui USAs uus seadus kehtima hakkab, siis saavad septembrirünnakutes kannatada saanud õiguse anda kohtusse välisriik juhul, kui on olemas andmed, mis tõendavad selle riigi otsest seotust rünnakutega.

Seaduseelnõu, mis kannab pealkirja «Kohus terrorismi rahastajate vastu», üle hääletati USA senatis üksmeelselt. 

Uut seaduseelnõud hakkab nüüd arutama alamkoda ehk esindajatekoda.

USA president Barack Obama on selle seaduseelnõu vastu, kuna tema arvates rikub see  nii rahvusvahelist õigust kui ka teiste riikide immuniteedi põhimõtet. 

11. septembril 2001 toimunud rünnakutes Maailma Kaubanduskeskusele (WTC) ja USA kaitseministeeriumile Pentagonile hukkus ligi 3000 inimest, kaasa arvatud 19 terroristi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles