FSB peamaja ukse süüdanud kunstnik sai politseinikelt peksa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pjotr Pavlenski ja FSB hoone süüdatud uks
Pjotr Pavlenski ja FSB hoone süüdatud uks Foto: SCANPIX

Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) peamaja ukse süüdanud aktsioonikunstnik Pjotr Pavlenski sõnul ründasid teda kohtusse saatma pidanud politseinikud.

«Kirjutan neid ridu katkise põlve ja ribiga ning sisemiste verevalumitega,» kirjutas Pavlenski kirjas, mille tema naine Oksana Šalõgina avaldas eile õhtul Facebookis.

Peksmist kinnitas ka Pavlenski advokaat, kelle sõnul kaebust aga ei esitata, kuna Pavlenski ei soovi osaleda bürokraatlikes protseduurides.

Pavlenski on kohtu all süüdistatuna kultuurimälestise rikkumises. Mullu 9. novembril valas 32-aastane Pavlenski bensiiniga üle ja süütas FSB peamaja ukse Moskvas Lubjankal. Mees arreteeriti sealsamas ja talle esitati Moskva Taganka kohtus süüdistus vandalismis, mida hiljem aga muudeti. Pavlenskit ähvardab aga endiselt kuni kolme aasta pikkune vangistus.

Lisaks on pooleli veel ka teine Pavlenskiga seotud kohtuasi, mis puudutab rehvide süütamist Peterburi sillal 2014. aastal.

Lubjanka ukse süütamine teenis Venemaal elavat vastukaja. Paljude arvates leidis Pavlenski õnnestunud kujundi: Lubjanka uksed kui põrguväravad. Tõepoolest, endisest nõukogude julgeoleku peamajast algasid kunagi tuhandete inimeste kannatused. Teiste hulgas on need uksed neelanud Raoul Wallenbergi, Ossip Mandelštami, Aleksandr Solženitsõni, krahv Esterhazy jt, juhatades sisse nende kannatused nõukogude koonduslaagrites.

2013. aasta novembris naelutas Pavlenski ennast «Fikseerimiseks» nimetatud performance’i käigus munandeid pidi Moskvas Punase väljaku külge. Foto:
2013. aasta novembris naelutas Pavlenski ennast «Fikseerimiseks» nimetatud performance’i käigus munandeid pidi Moskvas Punase väljaku külge. Foto: Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles