Iraani tippadvokaat mõisteti 11 aastaks vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani advokaat Shirin Ebadi mullu Nasrin Sotoudehi toetuseks korraldatud meeleavaldusel Šveitsis.
Iraani advokaat Shirin Ebadi mullu Nasrin Sotoudehi toetuseks korraldatud meeleavaldusel Šveitsis. Foto: SCANPIX

Iraani tippadvokaat, inimõiguste kaitsmisele spetsialiseerunud Nasrin Sotoudeh mõisteti 11 aastaks vangi. Lisaks võeti tunnustatud advokaadilt 20 aastaks õigus töötada advokaadina ning tal keelati lahkuda riigist.

«Nad ütlesid eile mu naise advokaadile, et ta on 11 aastaks vangi mõistetud ja tal on keelatud 20 aastat advokaadina töötada ning riigist lahkuda,» sõnas Sotoudehi abikaasa Reza Khandan AFPle. «See on šokeeriv.»

Sotoudeh arreteeriti septembris. Naine mõisteti süüdi rahvusliku julgeoleku vastases tegevuses, režiimivastases propagandas ja inimõigusi kaitsvasse organisatsiooni kuulumises, mida juhib Iraanist põgenenud Nobeli rahupreemia laureaat Shirin Ebadi.

45-aastane Sotoudeh on andnud korduvalt inimõiguste teemalisi intervjuusid välismeediale. Ühtlasi oli kahe lapse ema Sotoudeh Ebadi advokaat ning on kaitsnud teisigi demokraatia ja inimõiguste eest võitlejaid.

«Ta rääkis kaasustest, millega tegeles ja teavitas mõnikord avalikkust kohtuprotsessis tehtud vigadest. Ta ei solvanud kedagi ja ei öelnud iial midagi karmi. See pole kuritegu,» selgitas Khandan. «Kus mujal maailmas pannakse üks ema vangi paari intervjuu andmise eest?»

Mitmed riigid on Iraani kohtuotsuse juba hukka mõistnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles