Briti erukindral hoiatab raamatus NATO-t sõja eest Venemaaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral Richard Shirreff (kolmikust kõige parempoolsem) 2014. aasta veebruaris Sarajevos koos kindralite Adrian Bradshaw ja Dieter Heideckeriga tseremoonial.
Kindral Richard Shirreff (kolmikust kõige parempoolsem) 2014. aasta veebruaris Sarajevos koos kindralite Adrian Bradshaw ja Dieter Heideckeriga tseremoonial. Foto: SCANPIX

Lääs võib leida end enne järgmist aastat sõjas Venemaaga, kui NATO ei tugevda sõjalist heidutust, ütles NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja (SACEUR) endine asetäitja Richard Shirreff kolmapäeval ilmunud raamatus.

Aastatel 2011-2014 SACEUR-i asetäitjana töötanud Briti erukindrali Raamat «2017: Sõda Venemaaga» on ilukirjanduslik teos, milles Venemaa avab maismaakoridori Krimmiga ja hõivab Balti riigid.

Kirjastaja Coronet ütles, et Esimeses Lahesõjas Briti tankikomandörina tegutsenud ja Iraagis, Põhja-Iirimaal ja Balkanil teeninud Shirreff toetus oma raamatut kirjutades suuresti NATO «sõjamängude» stsenaariumitele.

«NATO-l jääb Venemaa üha paremaks muutuvate tavavõimekustele vastamiseks teadmiste, võimekuste ja sõjatehnika osas üha enam maha,» seisis Coroneti pressiteates.

NATO idapoolsed liikmesriigid, nende seas Baltimaad, on kutsunud NATO-t Venemaa Ukraina-vastase agressiooni järel suurendama sõjalist kohalolekut piirkonnas.

USA ja Venemaa süüdistasid teineteist sel kuul agressiivses sõjalises kohalolekus Põhja-Euroopas ning Moskva lubas teha lõpu ohtudele, mida kujutavad talle väidetavalt Ühendriikide raketikilbi elemendid Rumeenias ja peatselt ka Poolas.

Venemaa ja Lääne suhted on Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare annekteerimise järel 2014. aasta märtsis ja pärast sellele kuu aega hiljem järgnenud separatistlikku ülestõusu Ida-Ukrainas külma sõja järgses madalseisus.

NATO Euroopa liitlasvägede endine ülemjuhataja James Stavridis kirjutas toetusavalduses raamatule, et Shirreff on õigesti hinnanud Venemaa Ukraina-vastase agressiooni tagajärgi.

«Kardan, et ta on selles raamatus taas õigesti hinnanud Venemaa järgmisi samme,» sõnas aastatel 2009-2013 SACEUR-ina tegutsenud USA kindral.

Stavridis ütles raamatule kirjutatud eessõnas, et Venemaa liigub «ohtlikul kursil, mis võib jätkumisel viia kokkupõrkeni NATO-ga».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles