Pentagon: Hiina hävitajad tuvastasid "ebaturvaliselt" USA luurelennuki (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pentagon ehk USA kaitseministeeriumi hoone Washingtonis
Pentagon ehk USA kaitseministeeriumi hoone Washingtonis Foto: SCANPIX

Kaks Hiina hävitajat sooritasid Lõuna-Hiina merel Ühendriikide luurelennuki suhtes läbi "ebaturvalise" tuvastusmanöövri, teatas USA kaitseministeerium kolmapäeval.

"Kaitseministeerium analüüsib kahe Hiina taktikalise lennuki 17. mail sooritatud tuvastusmanöövrit USA merepatrull-õhuluurelennuki suhtes," ütles Pentagoni pressiesindaja major Jamie Davis avalduses.

"Esialgsetes teadetes kirjeldati vahejuhtumit ebaturvalisena," lausus ta.

Anonüümsust palunud Ühendriikide ametniku sõnul tuvastasid kaks Hiina hävitajat J-11 USA luurelennuki Aries EP-3 ning lendasid Ühendriikide lennukile nii lähedale, et see oli sunnitud kokkupõrke vältimiseks paarisaja meetri võrra kõrgust vähendama.

USA luurelennuk oli piirkonnas rutiinsel lennul, ütles ametnik, lisades, et vahejuhtum leidis aset Lõuna-Hiina mere põhjaosas Hongkongi lähistel.

USA ja Hiina suhteid pingestab Pekingi agressiivne maahõivetegevus Lõuna-Hiina merel. Ühendriigid on korraldanud vaidlusalustes vetes, mida Hiina peab endale kuuluvaks ja kuhu ta on ehitanud tehissaari, mitu nn meresõiduvabaduse operatsiooni.

Hiina hävitajate tuvastusmanööver järgneb USA ja Hiina kaitseametkondade hiljutistele sammudele valearvestuste riskide vähendamiseks "senisest tõhusama dialoogi teel mitmel tasandil".

"Viimase aasta jooksul on kaitseministeerium näinud positiivseid arenguid Hiina käitumises ning ohutul ja professionaalsel viisil lendamist," lausus Davis.

Pentagon arutab tuvastusmanöövrit Hiina võimudega "sobivate diplomaatiliste ja sõjaliste kanalite kaudu", sõnas ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles