ÜRO tööagentuur: Euroopas kasvab vaesus (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerjus Pariisi tänavatel.
Kerjus Pariisi tänavatel. Foto: Scanpix/AFP

Üha suurem hulk eurooplasi elab suhtelises vaesuses, ütles ÜRO tööagentuur eile ja hoiatas, et üleilmne kvaliteetsete töökohtade puudus on hakanud nullima kümnendite jooksul vaesuse vähendamises saavutatut.

Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni (ILO) andmeil on vaesus keskmise sissetulekuga riikides järsult kahanenud, aga Aafrikas ja suures osas Aasiast ei ole see kuhugi kadunud ning kaks kolmandikku aafriklastest elab ikka äärmises või keskmises vaesuses.

Üldiselt on suhteline vaesus - leibkonna sissetulek jääb alla 60 protsenti riigi mediaansissetulekust - hakanud rikastes riikides tõusma.

«Arenenud maailmas on vaesus absoluutnäitajates tõusnud, eriti Euroopa mandril,» ütles ILO esimees Guy Ryder.

2012. aastal elas 22 protsenti arenenud riikide elanikest - kokku 300 miljonit inimest - suhtelises vaesuses. Vaesuses elab üle kolmandiku rikaste riikide lastest, selgub ILO 2016. aasta maailma tööhõive väljavaadete analüüsist.

Iseäranis dramaatiline on olukord Euroopa Liidus, kus suhtelise vaesuse tase püsis enne 2008. aasta ülemaailmset finantskriisi aastaid stabiilselt 16,5 protsendi ümbruses.

2012. aastal tõusis suhteline vaesus ELis aga 16,8 protsendini ja 2014. aastal oli juba 17,2 protsenti.

Ka USAs on suhteline vaesus tõusnud 2005. aasta 23,8 protsentilt 24,6 protsendini 2012. aastal, kuid sestpeale on olukord stabiliseerunud, näitab statistika.

Praegu elab kas miljardit maailma inimestest äärmises (alla 1,90 dollariga päevas) või keskmises (alla 3,10 dollari päevas) vaesuses. Vaesed moodustavad 36 protsenti tärkavate ja arenevate riikide elanikkonnast.

1990. aasta 67,2 protsendiga võrreldes on nende osakaal aga selgelt kahanenud.

«Maailm on teinud vaesuse vähendamises märkimisväärseid edusamme,» ütles Ryder, kuid lisas, et edu on saavutatud ebaühtlaselt ja see on väga habras.

Kui keskmise sissetulekuga riikides nagu Hiina ja Ladina-Ameerika maad on vaesus hakanud kiiresti vähenema, siis Aafrikas ja suures osas Aasiast on see jäänud jätkuvalt kõrgeks. 64 protsenti aafriklastest elab äärmises või keskmises vaesuses.

Vaesuse kaotamist takistab nii rikastes kui vaestes riikides eeskätt korralike ja usaldusväärsete töökohtade ning seega sissetulekukindluse puudus.

Nii näiteks on ligi kolmandikul äärmises ja keskmises vaesuses elavatest arenguriikide inimestest töökoht olemas, näitavad ILO andmed.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles