Islamiekspert: sakslaste eelarvamused ei vasta tõele

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees Dortmundi mošees palvetamas.
Mees Dortmundi mošees palvetamas. Foto: SCANPIX

Populistliku erakonna Alternative für Deutschland esiletõus näitas konkreetses vormis kätte Saksa ühiskonna probleemid, mis on seal juba pikalt eksisteerinud: nimelt on kõigis ühiskonnagruppides sissetulekust ja haridusest sõltumata laialt levinud eitav suhtumine islamisse, sõnas intervjuus Postimehele islamiekspert Yasemin El-Menouar.

El-Menouar töötab Bertelsmanni sihtasutuses, mis avaldab iga aasta uuringuid Saksamaa

Yasemin El-Menouar. Foto: Bertelsmann Stiftung
Yasemin El-Menouar. Foto: Bertelsmann Stiftung Foto: Erakogu

islamivaenulikkuse kohta. «Väga suur osa Saksa ühiskonnast on islami vastu,» võttis ta uuringud kokku.  

«2012. aastaga võrreldes olid need arvud teinud suure hüppe üles ning võime eeldada, et Pariisi ja Brüsseli järel kasvavad need tendentsid veel,» kommenteeris El-Menouar.

Möödunud nädalal kirjutaski Deutsche Welle, et viimaste küsitluste järgi on islami vastu kaks kolmandikku sakslastest.

Teadlase sõnul tuleb põhjusi otsida selles, et moslemite puhul tegeletakse väga palju islami ühe väga kindla osaga ehk islamiäärmuslusega. «Kuigi see esindab vaid väga väikest osa moslemitest, domineerib see teema avalikus diskussioonis. Islami kõik muud tahud on sisuliselt nähtamatud ning see on viinud väga negatiivse islamipildini,» selgitas ta.

El-Menouari sõnul on nii moslemite kui ka mittemoslemite hulgas äärmuslasi tegelikult vaid üks protsent ning äärmuslust tuleks käsitada pigem sotsiaalse, mitte usust tuleneva probleemina.

Sakslaste negatiivset arvamust islamusuliste kohta põhjendas El-Menouar ka sellega, et tavaline sakslane ei puutu eriti palju moslemitega kokku. «Neil, kellel on rohkem kontakte, on ka positiivsem arvamus,» rääkis ta.

Ka pole tihti põhjendatud eelarvamused, mis inimestel moslemite kohta on. «Enamik Saksamaal elavaid moslemeid tunneb end siin kodus. Neile meeldib elada demokraatlikus ühiskonnas, kus nad saavad vabalt oma usku praktiseerida. Seda, et sel vabadusel on piirid, mõistab samuti enamik,» möönis ekspert ja lisas, et enamik moslemeid on islami äärmuslikust tõlgendamisest väga kaugel ning vastandub ekstremismile.

«90 protsenti moslemeid pooldab demokraatiat ning see arv on sama süvausklike hulgas,» sõnas ta. Ka rõhutas El-Menouar, et mingit moslemite paralleelühiskonda Saksamaal ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles