Erdoğani liitlane esitati peaministrikandidaadiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Binali Yildirim.
Binali Yildirim. Foto: SCANPIX/REUTERS

Türgi võimupartei esitas täna ainsaks peaministrikandidaadiks transpordiministri, kes on president Recep Tayyip Erdoğani lähedane liitlane.

Õigluse ja Arengu Partei (AKP) pressiesindaja kinnitas, et erakonna esimehe kohale kandideerib põline transpordiminister Binali Yıldırım, kellest saab parteijuhina ka automaatselt peaminister.

Peaministrikandidaat valiti suure konsensuse alusel, teatas erakonna liider Ömer Çelik.

Yıldırım on ka üks võimupartei AKP asutajatest. Peaministriks kandideerib ta üksinda parteikongressil pühapäeval. Traditsiooniliselt läheb Türgis peaministri ametikoht parlamendi suurima erakonna liidrile.

Praegune peaminister Ahmet Davutoğlu teatas 4. mail tagasiastumisest seoses presidendiga tekkinud erimeelsustega. Analüütike sõnul saab tema mantlipärija olema Erdoğanile meelepärasem.

Yıldırım toetajad kiidavad teda presidendi taristuprogrammide väljatöötamise eest, mis on tõstnud erakonna populaarsust ning parandanud Türgi majandust.

Kriitikud, teiste seas ka opositsioonipartei liider, on teda aastal 2014. süüdistanud korrputsioonis. Yıldırım on süüdistused tagasi lükanud.

Partei juhtkonna vahetus tuleb ajal, mil NATO liige Türgi tegeleb mitmete julgeolekuohtudega, mis lähtuvad konfliktist kurdi mässulistega ning ka äärmusrühmitusega Islamiriik.

Yıldırım sõnul võtab terroriohu käsile esmajärjekorras.

Järgmise nädala algul annab Erdoğan vastsele parteijuhile peaministrimandaadi ja pärast seda tehakse teatavaks uus valitsus.

Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu teatas mai alguses, et lahkub võimuerakonna Õigluse ja Arengu Partei (AKP) erakorralisel kongressil 22. mail parteiliidri ja valitsusjuhi ametist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles