KRONOLOOGIA: Viimased suuremad lennuõnnetused lähiajaloos

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsikuine lennuõnnetus Venemaal Doni-ääreses Rostovis.
Märtsikuine lennuõnnetus Venemaal Doni-ääreses Rostovis. Foto: SCANPIX

Egiptuse reisilennuki intsident on viimane lähiaastate üsna pikas lennuõnnetuste reas, mille põhjustena on nähtud enamjaolt halbu ilmaolusid, tahtlikke rünnakuid ja mõned juhul ka pilooti tegutsemist.

2016

19.märts VENEMAA Araabia Ühendemiraatide reisilennuk tegi Venemaal maandumiskatsel õnnetuse, surma said kõik 62 pardal viibinud inimest. Dubaist startinud FlyDubai Boeing 737 pidi maanduma Doni-äärse Rostovi lennuväljal. Õnnetuse hetkel küündis tuule kiirus üle 28 meetrini sekundis ja nähtavus oli halb.  

2015

24. märts PRANTUSMAA Germanwingsi lennn9525 kaaspiloot sõitis pärast Barcelonast õhutõusmist Prantsuse Alpides tahtlikult kaljuseina vastu. Lennuk oli olnud teel Düsseldorfi. Kaaspiloot Andreas Lubitzi teo tõttu surid kõik 150 pardalviibinut. Hilisema uurimise käigus selgus, et mees oli minevikus depressiooni all kannatanud.

Vaade Prantsuse Alpidele, kus toimus Germanwingsi katastroof. Foto: Scanpix
Vaade Prantsuse Alpidele, kus toimus Germanwingsi katastroof. Foto: Scanpix Foto: -/AFP

31. oktoober EGIPTUS oktoober Vene lennufirmale Metrojet kuuluv Airbus A-321 kukkus tõenäoliselt pommiplahvatuse tagajärjel alla Siinai kõrbe kohal. Õhusõiduk oli oma teekonda alustanud Punase mere äärsest kuurortlinnast Sharm el-Sheikhist ning lõppsihtpunktiks oli Peterburi. Kõik pardal viibinud 224 inimest said surma. Äärmusorganisatsioon Islamiriik (ISIS) teatas, et lennuki allakukutamine oli nende kätetöö.

2014

8. märts INDIA OOKEAN Malaysia Airlines’i lend MH370 haihtus saladuslikul põhjusel radariekraanidelt, olles teel olnud Kuala Kumpurist Pekingisse. Boeing 777-200 pardal oli 239 inimest. Otsingud India ookeanis kestavad tänini ning mõned väidetavaid lennukitükke on välja ilmunud Mosambiigi lõunaosas rannas, Réunioni saarel kui ka mujal.  

MH370 seostatav väljailmunud lennukitükk. Foto: Scanpix
MH370 seostatav väljailmunud lennukitükk. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

17.juuli UKRAINA Vähem kui neli kuud hiljem kukkus alla Malaysia Airlines’i lend MH17, lennukiks oli samuti Boeing 777. Amsterdamist Kuala Lumpurisse suundunud õhusõiduk tulistati alla Ida-Ukraina kohal, ning suure tõenäosusega tegid seda sealsed venemeelsed separatistid. Surma said kõik 298 pardalviibinut.

28. detsember JAAVA MERI AirAsia lend 8501 kukkus pärast Indoneesia linnast Surabayast õhkutõusmist Jaava merre. Sihtpunktiks oli olnud Singapur. Kõik 162 lennukis olnud inimest said surma.

2013

16. oktoober LAOS Lao Airlines’i lend QV301 kukkus Tai piiri ääres Pakse lennujaamale maandumiskatsel lähenedes alla. Lennuk oli startinud Laose pealinnast Vientianest. Surma sai 49 inimest, ning lennujaamavõimude teatel põhjustas õnnetuse tõenäoliselt tuulenihe.

2009

1. juuni ATLANDI OOKEAN Pariisi teel olnud Air France’i Airbus A-330 kukkus pärast õhkutõusmist alla, kõik lennukis viibinud 228 inimest sai surma.

2007

17. juuli BRASIILIA Brasiilia Tam Airlines’ile kuuluv Airbus A-320 sõitis tugeva vihmasaju ajal maandudes São Paulo lennuvälja maandumisrajalt maha, sööstis edasi mööda rahvarikast tänavat ning seejärel sõitis laohoonesse sisse ja lahvatas leekidesse. Surma sai 199 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles