Rootsi ekspert: terrorioht Soomes on väike

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi politseiauto Stockholmi kesklinnas, kus detsembris leidis aset terrorirünnak.
Rootsi politseiauto Stockholmi kesklinnas, kus detsembris leidis aset terrorirünnak. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheliselt tunnustatud terrorismiuurija Magnus Ranstorpi arvates ei ähvarda Soomet samasugune terrorism kui näiteks Rootsis või Taanit.

«Soome on selline, nagu Rootsi oli varem: rahulikult kulgev maa tormilises maailmas,» ütles Rootsi riigikaitsekõrgkoolis töötav Ranstorp Helsingin Sanomatele.

Eksperdi sõnul on Soomes terroristide jaoks ahvatlevaid kohti nagu saatkonnad, kuid terrorismioht on väike.

Kaitsepolitsei Supo on samal seisukohal: terrorismi oht Soome jaoks on üldiselt väike.
Ranstorpi sõnul on Taani Põhjamaade seas terrorismi keskpunkt. Selle taga on muu hulgas prohvet Muhamedi pilapiltide ümber puhkenud skandaal.

«Viimase nelja aasta jooksul on seal leidnud aset neli terrorismiga seotud kohtuprotsessi, viimase pooleteise aasta jooksul aga neli rünnakukatset Jyllands Posteni ning karikatuuride joonistaja vastu.»

Ka Rootsis on oma pilapiltideskandaal ja eelmise aasta lõpus selgus, et Rootsis kavandati rünnakut Taani vastu ja enesetaputerrorist õhkis end Stockholmi kesklinnas.

Ranstorpi sõnul võib olukord Soome kiiresti muutuda, kui tuleb ilmub karikatuurideskandaaliga võrreldav provokatsioon.

Prohveti pilapildid pole ainus, mis eristab Soomet Taanist ja Rootsist. Rootsist on näiteks aastaid osaletud sõjalistes treeninglaagrites ja võitlustes Pakistanis ja Somaalias.

Ranstorpi sõnul on Soomes üldse vähem radikaalseid inimesi kui Rootsis või Taanis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles