NATO võib rakendada luurelennukeid ISi vastase koalitsiooni toetuseks (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix/AFP

NATO võib laiendada Iraagis ja Süürias oma toetust äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu võitlevale USA-juhitud koalitsioonile, rakendades selleks alliansi luurelennukeid AWACS, lausus alliansi peasekretär Jens Stoltenberg.

Stoltenberg rõhutas, et kõnealuseid luurelennukeid saab ISi vastu rakendada NATO territooriumil ja rahvusvahelises õhuruumis.

AWACS-ite pardal on võimsad radarid, mis lubavad neil jälgida õhuruumi sadade kilomeetrite raadiuses. Lisaks saab neid kasutada pommitamiste ja muude õhuoperatsioonide juhtimiseks.

Allianss teatas veebruaris, et on põhimõtteliselt nõus tulema vastu USA palvele AWACS-ite kasutamiseks ISi vastases võitluses. Leppes öeldi, et NATO lennukid ei saa olema otseselt seotud pühasõdalaste jälgimisega, vaid täidab nende koalitsiooni sõjalennukite rolli, mis hakkavad koguma luureandmeid ISi territooriumitel.

Mitmed NATO liikmesriigid suhtuvad ettevaatusega enda sidumisse ISi vastase võitlusega.

«NATO sõnaselge ja ametlik sekkumine võitlusesse ISi vastu pole kindlasti vastuseks,» lausus Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier neljapäeval.

NATO otsustas mitte täita USA palvet liituda ISi vastase koalitsiooniga täies mahus, vaid lubas anda rindevälist toetust.

«Iraagi asjus arutasime peaminister (Haider) Al-Abadi palvet laiendada meie väljaõppemissioon Iraagi pinnale,» ütles Stoltenberg. «Leppisime kokku, et saadame Iraaki võimalikult ruttu meeskonna, kes hakkab uurima võimalusi NATO väljaõppe andmiseks Iraagis ja viise ülemaailmse koalitsiooni tegevuste täiendamiseks.»

Praegu annab NATO Iraagi ohvitseridele väljaõpet Jordaanias.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles