Välisvahendajad tahavad alustada dialoogi Venezuela poliitiliste blokkide vahel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Hispaania, Panama ja Dominikaani Vabariigi vahendajad ütlesid neljapäeval Caracases, et üritavad alustada "üleriigilist dialoogi" Venezuelas vältava poliitilise vastasseisu lõpetamiseks.

"Palun rahvusvahelisel kogukonnal toetada seda üleriikliku dialoogi eesmärki ning kavatseme mõistliku aja jooksul paika panna ka ajakava," lausus meeskonna juht, Hispaania endine peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Zapatero tegi avalduse pärast kohtumist Venezuela presidendi Nicolas Maduro ja opositsioonijuhtidega.

Meeskonda kuuluvad ka Panama ja Dominikaani Vabariigi ekspresident Martin Torrijos ja Leonel Fernandez.

Vahendajad tegutsevad Lõuna-Ameerika Riikide Liidu egiidi all. Ühenduse eesmärgiks on aidata lahendada piirkondlikke kriise ja edendada koostööd selle 12 liikmesriigi seas.

Maduro kutsus vahendajad riiki, et osaleda tema ülesseatud "tõekomisjoni" töös. Komisjon loodi pärast seda, kui opositsiooni juhitud parlament teatas kavatsusest anda amnestia poliitvangidele, kelle seas on 75 opositsioonipoliitikut. Maduro poolehoidjatest tulvil ülemkohus tühistas algatuse.

Vahendajad üritavad leida viisi, kuidas saada Maduro ja opositsioon omavahel rääkima. Riigi poliitkriis ähvardab veelgi süveneda ning riigi majandus on kokku varisemas.

Opositsioon tahab korraldada Maduro tagandamiseks referendumit. President kuulutas seepeale välja eriolukorra ning ähvardas seda tugevdada, kui valitsusvastased meeleavaldused muutuvad "vägivaldseteks".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles