EL tahab lihtsustada viisavabaduse peatamist

BNS
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EL-Türgi leppe vastu protestija
EL-Türgi leppe vastu protestija Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu sise- ja migratsiooniministrid loodavad jõuda täna kokkuleppele viisavabaduse peatamise mehhanismides, mis hakkavad kehtima Gruusia, Ukraina, Kosovo ja Türgi puhul.

Hollandi migratsiooniminister Klaas Dijkhoff seletas, et mehhanism käivitatakse, kui mõne riigiga lähevad asjad teisiti, kui planeeritud, kui juhtub ettenägematuid asju.

Süsteemi rakendatakse julgeoleku tagamiseks või juhul, kui mõni riik ei ole nõus võtma tagasi inimesi, kes on tema territooriumilt lahkunud, kuid kel ei lubata Euroopasse jääda.

Ministrid ja ELi ametnikud näevad kurja vaeva kinnitamaks, et mehhanism puudutab kõiki viisavabaduse saanud riike, mitte ainult Türgit, kes alles loodab selle saada.

EL pakkus Türgile viisavabadust osana rändekokkuleppest Euroopasse saabuva migratsioonivoo peatamiseks. Kreekasse jõudnud Süüria põgenikud tagasi võtta lubanud Türgi saab selle eest ELilt ka 6 miljardit eurot ja lubaduse kiirendada liitumiskõnelusi.

Türgil tuleb viisavabaduse saamiseks täita mitu tingimust, kuid president Recep Tayyip Erdoğan on teatanud, et terrorivastaste seaduste muutmine ei tule kõne allagi.

ELi ametnike hinnangul saavad Türgi kodanikud praeguse seisuga viisavabaduse kõige varem oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles