USA lükkas tagasi Vene ettepaneku ühisteks õhulöökideks Süürias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu
Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu Foto: SCANPIX

USA kaitseministeerium lükkas reedel tagasi Venemaa ettepaneku korraldada Süürias relvarahuga mitteliitunud rühmituste vastu ühiseid õhurünnakuid.

«Me ei tee venelastega Süürias ühegi operatsiooni raames koostööd ega koordineeri tegevusi,» ütles Pentagoni pressiesindaja, mereväekapten Jeff Davis ajakirjanikele, selgitades, et Washingtonil ja Mosvkal on erinevad sõjalised eesmärgid.

«Venemaa operatsioonid on suunatud Assadi režiimi toetamisele ja selle positsiooni tugevdamisele ja meie fookus on eranditult ISIL-i nõrgestamisel ja alistamisel,» ütles pressiesindaja äärmusrühmituse Islamiriik (IS) teist nimekuju kasutades.

Vene kaitseminister Sergei Šoigu tegi vastavasisulise ettepaneku reedel, kutsudes ühistele õhuoperatsioonidele alates 25. maist.

Šoigu sõnul jätab Venemaa endale õiguse rünnata alates 25. maist Süürias ühepoolselt rahvusvahelisi terrorirühmitusi ja ebaseaduslike relvarühmitusi, mis ei ole liitunud vaenutegevuse peatamise režiimiga.

Vene kaitseametkonna juhi ettepanek sisaldab ühiseid õhulööke «Süüria-Türgi piiri ületavate relvastuse ja laskemoona konvoide ning relvaüksuste pihta».

Davise sõnul ei ole Venemaa teinud Ühendriikidele ametlikku ettepanekut. «Olen näinud samu meediateateid, mida teie. Meile pole esitatud midagi ametlikku,» ütles ta.

Venemaa ja USA lubasid varem sel kuul kahekordistada jõupingutusi lahenduse leidmiseks Süüria konfliktile, mis on nõudnud alates 2011. aastast üle 270 000 inimese elu.

Konflikti lahendamisele suunatud diplomaatilistele jõupingutustele vaatamata on Washington ja Moskva olnud kriitilised teineteise õhurünnakute suhtes.

Lääs on süüdistanud Moskvat president Bashar al-Assadi režiimi tugevdamises läbi õhurünnakute Süüria mõõduka opositsiooni vastu. Venemaa on väitnud, et ründab terrorirühmitusi, nagu IS ja Al-Nusra Rinne.

Venemaa on omakorda heitnud koalitsioonile ette ebaefektiivsust.

Süürias kehtib alates 27. veebruarist relvarahu, mille kokkuvarisemise vältimiseks sõlmiti mai algul Venemaa ja USA vahendusel mitu kohalikku relvarahu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles