Iraagi vaimulik hoiatas rahumeelsete protestide laialiajamise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad reedel Bagdadi Rohelisest tsoonist lahkumas.
Meeleavaldajad reedel Bagdadi Rohelisest tsoonist lahkumas. Foto: SCANPIX

Iraagi mõjuvõimas šiiavaimulik Moqtada al-Sadr hoiatas reedel võime katsete eest tõkestada «rahumeelseid proteste» pärast seda, kui julgeolekujõud olid teema poolehoidjate meeleavalduse laialiajamiseks kasutanud pisargaasi ja paukgranaate.

Sadr deklareeris oma avalduses, et «rahumeelsed protestid» jätkuvad ning hoiatas, et ühelgi osapoolel ei ole õigust neid takistada. «Vastasel juhul võtab revolutsioon teise vormi,» lisas ta.

Sadrile lojaalsed meeleavaldajad tungisid reedel teist korda kolme nädala jooksul Bagdadi üliturvatud Rohelisse tsooni ning sisenesid peaminister Haider al-Abadi residentsi, kuid julgeolekujõud ajasid nad hiljem laiali.

Rohelises tsoonis sai meeleavaldajate ja julgeolekujõudude kokkupõrgetes mitu inimest viga. Palju meeleavaldajaid sai viga tsooni tungimisel.

Meeleavaldajad kogunesid reedel esmalt Bagdadi Tahriri väljakul ning protest muutus kiiresti vägivaldseks. Julgeolekujõud lasid käiku pisargaasi, paukgranaadid ja veekahurid.

Kolme nädala eest õnnestus protestijatel esmakordselt Rohelisse tsooni tungida ning ka parlamendihoonesse jõuda. Julgeolekujõud vaatasid toimuvat tegevusetult pealt.

Esmakordse rohelisse tsooni tungimise järel vallandas Abadi ala erivägede ülema.

Meeleavaldajaid ärritab parteide vastuseis Abadi püüdlustele moodustada tehnokraatide valitsus ja teha lõpp korruptsioonile. Samuti nõutakse lõppu praktikale, mille alusel jagatakse valitsusameteid poliitiliste ja sektikvootide alusel.

Abadi püüdlused süsteemi muuta on põrkunud mõjuvõimsate parteide vastuseisule, kes vajavad patronaaži ja enda rahastamise tarbeks kontrolli ministeeriumide üle.

USA ja ÜRO on hoiatanud, et poliitiline kriis võib kahjustada Iraagi jõupingutusi võitluses riigis suuri alasid kontrolliva äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles