Trumpi sõnul kutsus Cameron teda visiidile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: SCANPIX/REUTERS

Valgesse Majja pürgiv vabariiklasest miljardär Donald Trump ütles reedel, et Briti peaminister David Cameron on esitanud talle kutse Londonit külastada.

«Ta tahab nüüd, et ma külastaks Downing Street 10. Nad esitasid selle kutse umbes kahe päeva eest,» ütles Trump telekanalile MSNBC. «Ja ma võib-olla teen seda.»

Trump kinnitas ka, et kui ta novembris presidendiks valitakse, saavad tal olema Cameroniga head suhted.

Cameroni kantselei sõnul on Briti peaministrite ammune tava kohtuda nii USA vabariiklaste kui demokraatide presidendikandidaadiga, kuid rõhutas, et konkreetsetes kohtumistes veel kokku lepitud pole.

«Arvestades, et parteid ei ole veel oma nominente valinud, ei ole selles osas kuupäevi kinnitatud,» lausus Downing Streeti pressiesindaja.

Trumpi toon tähendas olulist muutust neli päeva varasema avaldusega, kus kinnisvaramagnaat ründas Briti ametiisikuid, seal hulgas Cameroni, kes nimetas Trumpi ettepanekut keelata moslemitel riikipääs, «lõhestavaks, rumalaks ja valeks».

Trump põhjustas Londonis teatavat jahmatust, sekkudes debatti, kas Suurbritannia peaks Euroopa Liitu jääma.

Kuid reedel kaitses Trump end teiste seas Hillary Clintoni süüdistuste vastu, nagu kritiseeriks ta USA ammust liitlast.

«Kus ma ründan Suurbritanniat. Ma ei ründa neid üldse,» lausus ta enne, kui taas EL-i vaidlusse sekkus.

«Ausalt, kui ma oleks Suurbritannia, lahkuks ma EL-ist. Ma näen, kuidas suur migratsioon Euroopat hävitab. Ja EL-il on selles suur osa,» märkis ta.

«Isiklikult ma astuks välja, kuid ma olen öelnud, et ei taha mõjutada Suurbritannia rahvast.»

Esmaspäeval ütles Cameroni kõneisik, et peaminister ei nõustu endiselt Trump poliitikaga moslemite osas, kuid on selgelt öelnud, et kavatseb koostööd teha iga Ühendriikide presidendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles