Väljaanne: Türgi saadab Euroopa Liitu eelkõige madala haridustasemega põgenikke (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenik Kreeka-Makedoonia piiri ääres. Pilt on illustreeriv.
Põgenik Kreeka-Makedoonia piiri ääres. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit on lubanud Türgiga sõlmitud kokkuleppe järgi võtta iga tagasisaadetava süürlase eest otse Türgist ühe ÜRO pagulaskriteeriumitele vastava süürlase, ent nii mitmeski ühenduse liikmesriigi valitsuses on kuulda nurinat põgenikuvaliku üle, sest Ankara on otsustanud kõrgelt kvalifitseeritud Süüria põgenikud endale jätta, kirjutab Saksa ajakiri Spiegel.

Väljaande andmeil on ühel ELi istungil Luksemburgi esindaja kaevanud selle üle, et Türgi ettepanekud sisaldavad «raskeid meditsiinijuhtumeid või madala haridustasemega põgenikke». Sarnast on märkinud ka Saksamaa siseministeeriumi riigisekretär Ole Schröder Bundestagi sisekomisjonis.

Nii Saksamaalt kui ka Madalmaadest ja Luksemburgist on kinnitatud, et Türgi võimud on viimaste nädalate jooksul nii mitmelgi korral tühistanud viimasel minutil mõnele Süüria põgenikuperele antud väljasõiduloa Euroopa Liitu. Üldjuhul on olnud tegemist perekondadega, kus pereisa on kõrgelt kvalifitseeritud arst, insener või oskustööline.

Süü lasub siin tegelikult Euroopa Liidul endal, andes kokkuleppe järgi Türgile esmase õiguse pagulaskandidaatide väljavalikul. Tavaliselt otsustab siiski ÜRO pagulasamet, keda asustatakse ümber. Samuti on Türgi ÜRO pagulasametile ametlikult teada andnud, et ELiga sõlmitud kokkulepe ei puuduta kõrgelt kvalifitseeritud Süüria põgenikke.

Vastavalt ELi ja Türgi märtsis saavutatud kokkuleppele asustatakse seaduslikult Euroopasse ümber üks Süüria põgenik iga migrandi kohta, kelle Türgi Kreekast tagasi võtab. Kõik ebaseaduslikud sisserändajad, kes on saabunud Kreeka saartele pärast 20. märtsi, võidakse saata tagasi Türgi, kuigi kokkuleppe kohaselt tuleb iga juhtum eraldi läbi vaadata.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles